söndag 31 januari 2016

Regeringen sponsrar dokumentär om flyktingar från Syrien

Regeringen och utrikesdepartementet ger 3 miljoner isländska kronor var i bidrag till en dokumentär om flyktingar från Syrien. Filmen ska skildra Islands mottagande av nödställda. Producent är Árni Gunnarsson. Statsminister Sigmundur Davíð Gunnlaugsson reste i går själv till Libanon för att besöka UNHCR:s flyktingläger.

Det har snart gått två veckor sedan 35 flyktingar från Syrien anlände till Island. Fler grupper av kvotflyktingar är att vänta inom kort. RÚV rapporterar att de familjer som kom till Akureyri har haft daglig kontakt med stödfamiljer. De har bland annat tagit med barnen på museer, på fotbollsträningar och till badhuset.

Både regeringen och utrikesdepartementet har nu beslutat att ge filmaren Árni Gunnarsson och produktionsbolaget Skotta Film 3 miljoner isländska kronor var i bidrag. Pengarna går till en dokumentär om flyktingarna från Syrien. Árni Gunnarsson intervjuade dem i flyktingläger i Libanon redan före avresan till Island. Filmen ska visa deras väg in i det isländska samhället.

Men det ska inte bara bli en dokumentär. Tanken är att även göra flera kortare filmer som ska visas i skolorna. Arbetet väntas pågå under det närmaste året. De familjer som fick en fristad i Akureyri kommer att vara i fokus för inspelningarna.

Statsminister Sigmundur Davíð Gunnlaugsson reste i går till Libanon. Där ska han enligt ett pressmeddelande besöka UNHCR:s flyktingläger för personer som flytt kriget i Syrien. Han kommer även att besöka flera andra FN-organ som arbetar i Libanon och träffa företrädare för Röda korset.

I slutet av nästa vecka kommer Sigmundur Davíð Gunnlaugsson att delta vid en internationell konferens i London. Där kommer ledare från en rad länder att diskutera läget i Syrien och flyktingströmmarna till Europa.

Här kan du läsa mer om Islands flyktingmottagande.