onsdag 6 januari 2016

Reseförbud för turist - misstänks ha orsakat dödsolycka

En 46-årig japan omkom och tre familjemedlemmar skadades när de kolliderade med en bil på bron över Hólá i Öræfi. Föraren i den mötande bilen får nu reseförbud till och med den 1 mars. Polisen misstänker att han kan ha orsakat olyckan genom vårdslöshet. Om han skulle dömas för brottet riskerar han upp till sex års fängelse.

På eftermiddagen den 26 december kolliderade två bilar på den enfiliga bron över Hólá i Öræfi mellan Fagurhólsmýri och Jökulsárlón på södra Island. Föraren i den ena bilen, en 46-årig japan, dödförklarades på plats när ambulans kom fram till olycksplatsen. Han blev det sextonde dödsoffret i trafiken på Island under 2015.

46-åringens fru och parets två barn vårdas alltjämt på sjukhus för sina skador. Ingen av dem ska dock ha ådragit sig livshotande skador i kollisionen.

I den mötande bilen fanns ett kinesiskt par. Mannen misstänks nu ha orsakat olyckan genom vårdslöshet. Det finns bevis för att han kört för fort över bron. Han höll också betydligt högre hastighet än det mötande fordonet.

I förhör har mannen sagt att han inte alls var van vid isländska förhållanden. Han hade aldrig tidigare kört i halt väglag eller på snö. Han hade aldrig tidigare heller stött på enfiliga broar. Av uthyraren ska han inte ha fått någon information om varken väder eller vägar.

Det kinesiska paret anlände till Island den 22 december och skulle resa hem den 30 december. Héraðsdómur Reykjavíkur gav honom dock reseförbud till och med den 1 mars. Mannen överklagade beslutet till Hæstiréttur Íslands, men begäran underkändes på grund av formella felaktigheter i den.

Beslutet innebär att mannen inte får lämna Island. Eftersom han inte har några kopplingar till landet finns det enligt rätten en risk för att han inte skulle återvända till en rättegång. Domstolen går därför heller inte med på att korta tiden för reseförbudet eller att häva förbudet mot en borgen på 1 miljon isländska kronor.

Skälet till att mannen inte får återvända till Kina är att han misstänks för ett allvarligt brott. Om han fälls för vårdslöshet i trafiken riskerar han upp till sex års fängelse. Inför Hæstiréttur Íslands hänvisade åklagaren till bevisning som pekar mot att mannen nonchalerade riskerna och dessutom körde för fort. Även om han tidigare var obekant med isländska förhållanden borde han under de dagar han befunnit sig i landet ha stött på såväl halka och snö som enfiliga broar.

Här kan du läsa beslutet i sin helhet och här kan du läsa mer om trafikolyckor där turister är inblandade.