torsdag 7 januari 2016

Statsminister: Kronan starkaste och stabilaste valutan

Med kapitalkontroller och inflationsindexering är den isländska kronan den starkaste och stabilaste valutan i världen. Det hävdar statsminister Sigmundur Davíð Gunnlaugsson i en intervju i Bylgjan. Frågan är nu om han inte längre vill avskaffa inflationsindexeringen. I så fall innebär det att Sigmundur Davíð Gunnlaugsson överger ett av Framstegspartiets vallöften.

Strax före alltingsvalet 2013 skrev Sigmundur Davíð Gunnlaugsson i ett blogginlägg att Framstegspartiet gick till val på två ekonomiska principfrågor: dels att avskaffa inflationsindexeringen, dels att ge personer som haft inflationsindexerade bostadslån en rabatt på skulden.

På Island väljer många i brist på alternativ att teckna inflationsindexerade lån. Det betyder att själva lånebeloppet följer inflationen i samhället. Om inflationen är 10 procent ökar lånebeloppet lika mycket - alltså med 100 000 kronor på ett lån på 1 miljon. Därtill kommer räntor.

Före finanskraschen försökte centralbanken Seðlabanki Íslands att bekämpa inflationen genom höga styrräntor. Taktiken fungerade inte alls. Både räntorna och inflationen skenade i den överhettade isländska ekonomin. I samband med finanskraschen ökade lånebeloppen dramatiskt för personer som tecknat inflationsindexerade lån.

I valrörelsen talade Sigmundur Davíð Gunnlaugsson om en totalt lånerabatt på 300 miljarder isländska kronor. I slutändan blev det 80 miljarder. En rapport visade att höginkomsttagare i större utsträckning än andra fick pengar av regeringen.

Därmed ansåg sig Sigmundur Davíð Gunnlaugsson ha infriat ett vallöfte. Ett annat var alltså att avskaffa inflationsindexeringen. Inför valet beskrev han det som en enkel process. Men med bara drygt ett år kvar till nästa val tycks inget ha hänt med planerna.

I stället går nu statsministern ut och försvarar inflationsindexeringen. Före valet var Sigmundur Davíð Gunnlaugsson en av de politiker som sneglade på att ta upp en annan valuta, som den kanadensiska dollarn, för att slippa kronans ständiga kursförändringar. I intervjun i Bylgjan hävdar han att kronan nu är pålitligare än dollarn:
"Vi har faktiskt världens starkaste och stabilaste valuta med den inflationsindexerade kronan. ... Det betyder att när människor lånar ut i andra valutor, euro, USA-dollar, Kanadadollar eller något annat, då vet de inte hur den valutan kommer att svänga. De vet inte vad inflationen blir. Följaktligen vet de inte hur mycket de får betalat tillbaka."
Den som lånar ut pengar på Island behöver sällan bekymra sig. Inflationsindexeringen innebär ett skydd mot en inflation som växer mer än räntan. I andra länder används räntan av låneinstitut just för att täcka upp eventuella värdeförluster på grund av inflationen. Den isländska inflationsindexeringen tar inte bara bort den risken för låneinstitutet, utan den som lånar ut tjänar även på räntan.

Frågan är om Sigmundur Davíð Gunnlaugsson verkligen ändrat sig om inflationsindexeringen. En annan fråga är om det spelar någon roll. Regeringen har samtidigt påbörjat arbetet med att avskaffa de kapitalkontroller som infördes efter kraschen hösten 2008. Dessa kontroller - som hindrar kronans rörlighet - ska enligt regeringen avvecklas.

Visst går det att backa upp kronan utan att för den skull avskaffa kapitalkontrollerna. Men det är åtgärder som kommer att kosta staten mångmiljardbelopp.

En annan fråga inför valet är om Sigmundur Davíð Gunnlaugsson ändå vågar sig på en sådan ideologisk omvändning. Annars kommer det inom regeringen ännu en gång se ut som att Framstegspartiet i nästan alla viktiga frågor förlorar mot Självständighetspartiet.