tisdag 26 januari 2016

Tre åtalas för otillåten resa till utbrottet vid Holuhraun

Tre män åtalas för att ha struntat i förbudet mot att besöka vulkanutbrottet vid Holuhraun. I september 2014 nonchalerade männen den zon som polisen spärrat av för allmänheten och körde ända fram till lavafältets kant. Totalt har 27 personer åtalats eller bötfällts efter överträdelser under Bárðarbungas senaste utbrott. Det rapporterar RÚV.

Under Bárðarbungas halvårslånga utbrott vid Holuhraun var det ytterst få som fick möjlighet att uppleva det på nära håll. Risken för översvämningar och gasförgiftning gjorde att polisen redan före utbrottets början upprättade en skyddszon. Att ta sig in i området krävde tillstånd från myndigheterna.

Både bland lokalbefolkning och turismföretagare fanns det ett stort missnöje med förbudszonen. Det hävdades att myndigheterna överdrev riskerna. Samtidigt fick inte allmänheten möjlighet att beskåda utbrottet.

Vissa struntade dock i förbudet. En pilot från Reykjavík Helicopters har sedan tidigare åtalats för att vid tre tillfällen i september och oktober 2014 ha landat nära kratern för att släppa ut passagerare. En gång gick han dessutom ut själv. Rättegången mot mannen pågår just nu i Héraðsdómur Norðurlands eystra i Akureyri.

Nu åtalas enligt RÚV ytterligare tre män för att utan tillstånd ha tagit sig in i förbudszonen. Det första försöket gjordes den 8 september 2014. Männen färdades då i två jeepar. På väg mot kratern vid Holuhraun stoppades de av en helikopter från kustbevakningen. På Facebook publicerade en av dem bilder från ingripandet.

Fem dagar senare gjorde samma tre män ett nytt försök. Då klädde de sig i västar och skyddshjälmar samt skyltade bilarna på ett sätt som skulle få det att framstå som om de var forskare med tillträde till området.

På avstängda vägar färdades de in i Dyngjufjalladalur och söderut längs Dyngjufjöll fram till Holuhraun. Den här gången lyckades de ta sig ända till lavafältets kant utan att bli stoppade. På nytt lade de ut bilder från färden på Facebook.

I bägge inläggen på Facebook framgick det att männen var fullt medvetna om förbudet. De hävdade dock att de var väl förberedda och att myndigheternas restriktioner var onödiga. Vidare ansåg de att de hade rätt att få uppleva vulkanutbrottet precis som de personer - forskare och journalister - som fått tillträde till området.

Männens egna bilder från platsen utgör nu en del av åklagarens bevisning inför rättegången i Héraðsdómur Norðurlands eystra. Egna bilder ingår även i bevisningen mot helikopterpiloten. Där handlar det om fotografier som passagerare tog på plats vid Holuhraun.

De fyra männen är de enda som hittills har åtalats för att ha brutit mot polislagen genom att ha trotsat avspärrningarna. De var dock långt ifrån ensamma om att utan tillstånd ha tagit sig in i skyddszonen. Ytterligare 23 personer har enligt RÚV bötfällts för samma brott. Böter för brott mot polislagen går på mellan 10 000 och 500 000 isländska kronor.

Här kan du läsa mer om åtalet mot helikopterpiloten.