söndag 24 januari 2016

Vatnsfell blir Wattsfell en gång för alla

Illustration: Já.is
Efter 75 år ska Vatnsfell nu åter byta namn till Wattsfell. Fjället uppkallades 1910 efter den brittiske upptäcktsresanden William Lord Watts, men beslutet drogs tillbaka 1941 av Örnefnanefnd. Nu har samma nämnd ändrat ståndpunkt. Fjället ska på nytt bära namnet efter den som sägs ha varit först med att korsa Vatnajökull, rapporterar Morgunblaðið.

Vid tre tillfällen - 1871, 1874 och 1875 - reste William Lord Watts till Island med målet att korsa Vatnajökull. Den tredje gången lyckades han i sällskap med fem islänningar att ta sig över glaciären. Det är den första dokumenterade vandringen tvärs över Vatnajökull.

William Lord Watts nöjde sig inte med det. Han vandrade därefter norrut mot Askja för att undersöka spåren av det stora vulkanutbrott som ägt rum under våren. Utbrottet var ett av de svåraste i Islands historia. Aska och vulkangaser drev tusentals islänningar på flykt och många valde att emigrera till Nordamerika.

År 1910 valde den statliga ortnamnsnämnden Örnefnanefnd att uppkalla ett fjäll söder om Askja efter William Lord Watts. Det 1 317 meter höga fjället fick namnet Wattsfell.

Beslutet revs upp 1941 av samma nämnd. Wattsfell ansågs inte vara ett namn som var lämpligt på Island. I stället fick fjället heta Vatnsfell. Beslutet var ett resultat av språkpurism. Eftersom Watts var ett utländskt efternamn innehållande den kontroversiella bokstaven w tyckte nämnden inte att det passade in i det språkliga landskapet.

Ett bidragande skäl kan ha varit att Island vid denna tid var ockuperat av brittiska trupper. Samtidigt hade förberedelserna för att definitivt bryta unionen med Danmark påbörjats.

Namnet Wattsfell har dock levt kvar. Inte sällan har både Wattsfell och Vatnsfell förekommit på kartor.

En som har arbetat för en återgång till Wattsfell är Víðir Gíslason, som länge intresserat sig för William Lord Watts färder på Island. År 2004 fick han nej av Örnefnanefnd. Men den här gången väljer alltså nämnden att backa. Vatnsfell ska från och med nu gå under namnet Wattsfell. Víðir Gíslason säger i Morgunblaðið att han gläds över beslutet:
"Jag har tyckt det varit ledsamt mot bakgrund av denna hedersmans anseende och bedrifter och band till Askja att hans namn skulle förvanskas på det sätt som gjordes."
Resan till Island 1875 blev William Lord Watts sista. Han avled 1921.