fredag 1 januari 2016

Völvans spådom för 2016: Isbjörn, inflation och OS-medalj

En isbjörn som simmar i land på Hornstrandir men skjuts, ett vulkanutbrott under en glaciär, en olympisk medalj för Island vid sommar-OS, ett dramatiskt gripande av två internationella terrorister, en president som ställer upp för omval, ett år med stigande inflation och en regering som stärker sin ställning. Så spår DV:s völva att 2016 blir på Island.

DV låter ännu en gång en völva avkunna en spådom för det kommande året. Förutsägelserna för 2016 innehåller inga sensationer, utan på samtliga punkter är sannolikheten hygglig för att de ska slå in. Samtidigt är förmodligen sannolikheten för att tidningen faktiskt letat upp en völva ganska liten och oddsen för att spådomen snickrats ihop på och av redaktionen låga.

Statsminister Sigmundur Davíð Gunnlaugsson kommer enligt völvan att vara omstridd även under 2016. Han kommer dock att stärka sin ställning något - till stor del tack vare en framgångsrik plan för att börja avveckla kapitalkontrollerna. Till hösten kommer han att möblera om i regeringen.

Finansminister Bjarni Benediktsson befäster sin position som ledare för Självständighetspartiet. Det utspel som han riktade mot president Ólafur Ragnar Grímsson dagarna före jul kommer inte att följa honom. Det gynnar honom också att han inte varit lika generös med löften som många regeringskolleger.

Under 2016 inrättar Bjarni Benediktsson en framtidsnämnd som ska lägga grunden för en ny politisk hållning i flera tunga frågor. Självständighetspartiet kommer enligt völvan bland annat att sträva efter kompromisslösningar både när det gäller fiskekvotsystemet och nyttjandet av naturresurser. Det får i sin tur opinionssiffrorna att stiga.

Völvan anar att Bjarni Benediktsson snart kan bli landets statsminister. Det enda stora hindret finns i de egna leden - den hårt pressade och korruptionsanklagade kultur- och utbildningsministern Illugi Gunnarsson.

Några framgångar kan varken Framstegspartiet eller Självständighetspartiet räkna med i rådhuset i Reykjavík. Trots pressad ekonomi kommer borgmästaren Dagur B. Eggertsson att sitta kvar. Och skälet är att oppositionen är historiskt usel.

Det innebär dock inte att völvan anser att den styrande majoriteten kan andas ut. En ny politisk kraft kommer att skaka om situationen i den isländska huvudstaden. Den kommer att resa sig ur ytterområdena som en reaktion mot att nästan samtliga politiker i fullmäktige bor i Reykjavíks centrum.

Inom rikspolitiken får både inrikesminister Ólöf Nordal och Socialdemokraternas ledare Árni Páll Árnason ett tufft år. Den hårt pressade S-ordföranden avgår under året när alltingsvalet närmar sig samtidigt som opinionssiffrorna är kvar på historiskt låga nivåer. Ólöf Nordal stärker däremot sin ställning mot slutet av året efter att ha lyckats formulera en tydligare flyktingpolitik. Bland annat införs en 48-timmarsregel där asylsökande från säkra länder - och som därför med all sannolikhet kommer att få avslag - får sitt ärende behandlat inom loppet av två dygn.

Árni Páll Árnasons avgång blir inte den enda nyheten från vänsterflygeln inom isländsk politik. Försök att skapa en enad vänster resulterar i personstrider. Inte minst blir konflikten inom Gröna vänstern mellan tungviktarna Steingrímur J. Sigfússon och Ögmundur Jónasson offentlig.

Piratpartiet tappar stöd i opinionen, men kommer ändå att vara tillräckligt starkt för att kunna påverka utgången av alltingsvalet våren 2017. Ljus framtid är däremot ett parti som är förbrukat som politisk kraft. Ingen kommer att lyssna när Guðmundur Steingrímsson och Róbert Marshall vill gå ihop med andra partier eftersom de inte har något att erbjuda.

Ólafur Ragnar Grímsson kommer ännu en gång att väljas som president. Precis som för fyra år sedan kommer han inledningsvis ge sken av att avstå från omval, men därefter kommer han villigt att låta sig övertalas av sina anhängare.

Då som nu kommer Ólafur Ragnar Grímsson dessutom att deklarera att han inte tänker sitta hela mandatperioden. I stället avser han att avgå när en ny grundlag finns på plats. Valkampanjen kommer enligt völvan att bli hårdare än någonsin tidigare. Den sittande presidenten kommer att utmanas av flera motkandidater.

Ekonomiskt blir 2016 ett gott år. Företagen gör stora vinster och investeringarna ligger på höga nivåer. Ett orosmoln är den tilltagande inflationen. Och den är inte ett problem som får sin lösning detta år.

Det ryska importstoppet mot bland annat isländsk fisk kommer att hävas. Fiskeindustrin möter beskedet med jubel, men det blir betydligt tuffare för utrikesminister Gunnar Bragi Sveinsson. Inom regeringen har stödet för att sluta upp bakom EU:s sanktioner mot Ryssland varit svagt. Oväntat många inom Framstegspartiet väljer i stället Vladimir Putins sida i konflikten.

Under våren kommer Seðlabanki Íslands oväntat att vid flera tillfällen sänka styrräntan. Den linjen bryts på nytt under hösten. Då tvingar den starka expansionen centralbanken till nya räntehöjningar för att försöka bromsa inflationen.

I synnerhet inom byggbranschen kommer behovet av arbetskraft att vara stort. Trots att många islänningar som efter krisen flyttade till Norge nu återvänder räcker inte det. Även under 2016 kommer många utlänningar att flytta till Island för att arbeta.

Turismen får ännu ett rekordår. Men völvan befarar att gästfriheten börjar sina - i synnerhet på södra Island, den del av landet som tar emot de flesta utländska besökarna. Antalet bilolyckor fortsätter att öka när bilister som inte är vana vid grusvägar tappar kontrollen över sina fordon. Turistnäringens växtvärk visar sig också i att det blir allt trängre på vägarna. En allvarlig bussolycka inträffar under sommaren.

Vid Kerið och Geysir får debatten om inträdesavgifter från besökare nytt liv. Völvan förutspår att ett privat företag kommer på en lösning på det problem som näringsministern Ragnheiður Elín Árnadóttir hittills inte lyckats bemästra.

Island hamnar i världens blickpunkt när två internationella terrorister grips i landet. Island är dock inte mål för något terrordåd, utan de befinner sig bara på genomresa när polisen slår till. Ingripandet får enligt völvan lovord från utlandet.

På Hornstrandir kommer en isbjörn att simma i land. Efter en tids jakt skjuts djuret. Som vid tidigare tillfällen då isbjörnar tagit sig till Island kommer många att sörja att isbjörnen inte kunde räddas och föras tillbaka till Grönland.

Enorma krafter frigörs i samband med en serie jordskalv som skakar höglandet och södra Island. De följs av översvämningar som kommer att orsaka strömavbrott och skära av gårdar från omvärlden. Även längs Reykjanesryggen sydväst om Island äger flera jordskalvssvärmar rum, men på stora djup.

På norra Island bildas under våren ett nytt område med heta källor. Ett vulkanutbrott börjar under en glaciär på hösten.

Vintern blir enligt völvan lång och snörik. På norra Island och i Västfjordarna kommer laviner att orsaka framkomlighetsproblem. Även i Reykjavík kommer det att klagas på otillräckliga resurser till snöröjning. Sommaren spås däremot bli varm.

Vid de olympiska spelen i Rio de Janeiro tar Island en medalj. Det blir enligt völvan ett brons i en individuell idrott.

Här kan du läsa om DV-völvans spådom för 2015.