söndag 3 januari 2016

Völvans spådom för 2016: Presidentbatalj och EM-succé

Författaren Andri Snær Magnason och juristen Katrín Oddsdóttir kämpar om att bli Islands president. Sema Erla Serdar blir ny ledare för Socialdemokraterna - som därefter går ihop med Piratpartiet och Ljus framtid. Och utrikesminister Gunnar Bragi Sveinsson dras in i en korruptionsskandal. Så spår Fréttablaðiðs völva ett turbulent år inom isländsk politik.

Fréttablaðið är inte en tidning som varje år publicerar någon spådom signerad en völva. Årets spådom trycktes först i den tidning som utkom den 2 januari - och därmed riskerade inte völvan att leverera en förutsägelse som kunde spricka redan på nyårsdagen, då Ólafur Ragnar Grímsson meddelade att han inte ställer upp för omval till uppdraget som Islands president.

Sommarens presidentval ges stort utrymme i spådomen. Andri Snær Magnason bestämmer sig för att gå anhängarna till mötes och ställa upp i valet. Offentligt stöd får han bland annat av artisten Björk och regissören Baltasar Kormákur.

En annan som kandiderar är juristen Katrín Oddsdóttir, känd från otaliga demonstrationer utanför alltinget på Austurvöllur och från det grundlagsråd som tog fram ett förslag till ny konstitution. Hennes kandidatur backas upp av bland annat tidigare presidenten Vigdís Finnbogadóttir.

Varken Jón Gnarr eller Kári Stefánsson ställer upp i valet. Det gör inte heller Gröna vänsterns ledare Katrín Jakobsdóttir, vars parti under året kommer att skakas av personkonflikter.

Minst lika turbulent blir det enligt völvan inom Socialdemokraterna. Árni Páll Árnason avgår som ordförande när alltingsvalet närmar sig utan att opinionssiffrorna stiger. Ny ledare blir Sema Erla Serdar, som i dag leder partiets lokalavdelning i Kópavogur.

Socialdemokraterna är dock inte det enda oppositionspartiet som kämpar i motvind. Piratpartiet tappar väljarstöd samtidigt som Ljus framtid försöker få det mediala genomslag som gör att partiet kan klättra över femprocentsspärren till alltinget. Lösningen blir så småningom ett samgående mellan Piratpartiet, Socialdemokraterna och Ljus framtid. Gröna vänstern står dock utanför samarbetet.

En förklaring till Piratpartiets tillbakagång blir Birgitta Jónsdóttirs agerande. Många gånger har hon lovat att hon ska sitta högst två mandatperioder i alltinget. Det är dock ett löfte som hon kommer att bryta. Därmed har hon blivit lika fäst vid makten som hennes kollegor inom de etablerade partierna, konstaterar völvan.

Självständighetspartiet och Bjarni Benediktsson vinner på turbulensen. Koalitionspartnern Framstegspartiet har det svårare. Utrikesminister Gunnar Bragi Sveinsson dras in i en korruptionsskandal. Statsminister Sigmundur Davíð Gunnlaugsson lyssnar dock på völvans råd och lär sig att hantera kritik på ett bättre sätt - därmed återvinner han också förtroende.

Näringsminister Ragnheiður Elín Árnadóttir lyckades inte införa något naturpass. Några nya idéer för att på ett organiserat sätt ta betalt av utländska besökare har hon inte. Visserligen kan hon konstatera att 2016 blir ännu ett rekordår för turismen till Island, men där väntar snart ett trendbrott. Island kommer att tappa statusen som ett intressant land att besöka.

Aktiviteten i vulkanen Bárðarbunga intensifieras under året. Jordskalven blir allt fler - och mot slutet av 2016 kommer ett nytt utbrott.

I herrarnas fotbolls-EM lyckas Island oväntat ta sig vidare från gruppen efter att ha spelat oavgjort mot Portugal och besegrat Ungern. För tredje gången i följd kvalar fotbollsdamerna in till EM.

Här kan du läsa om DV-völvans spådom för 2016.