tisdag 5 januari 2016

Völvans spådom: Regeringskris och ny president

Högerregeringen spricker efter en rad interna strider, vulkanutbrott i Hekla, Katla och Bárðarbunga står för dörren och en ny president med en mjukare och mindre konfliktsökande personlighet än den sittande Ólafur Ragnar Grímsson väljs till sommaren. Dessutom växer kraften och självförtroendet hos de islänningar som drabbades av finanskraschen. Det är några av huvuddragen av völvans spådom i Vikan.

Ända sedan början av 1970-talet har Vikan varje nyår presenterat en spådom för det kommande året signerad en völva. Spådomarna i Vikan är av tradition inte särskilt konkreta. Det gör det också svårare att ett år senare säga vilka förutsägelser som slog in och vilka som inte gjorde det.

Det facit till spådomen för 2015 som nu publiceras i Vikan säger en hel del om luddigheten i förutsägelserna. Völvan spådde bland annat att flera kända personer skulle avlida under 2015. Den punkten bockas av med hänvisning till alltingsledamöterna Pétur H. Blöndal och Guðbjartur Hannesson. Att ingen känd person skulle gå bort hade i praktiken varit mer sensationellt.

Vidare hävdar Vikan att spådomen för 2015 föll in vad gäller vädret. Där skulle nämligen 2015 bli betydligt bättre än 2014. Så påstår också Vikan att det blev. Det är lite svårt att ta på allvar. Förra året gick nämligen till historien som det kallaste under 2000-talet.

Völvan upprepar - samma förutsägelse fanns i spådomen för 2015 - sin övertygelse om att regeringen inte överlever 2016. De ideologiska skillnaderna och den bristande personkemin har hittills någorlunda täckts över av partiledarna. Men nu kommer alla konflikter upp till ytan. Högerkoalitionen lyckas därmed bli nästan lika splittrad som den tidigare rödgröna regeringen.

Bjarni Benediktsson, finansminister och ledare för Självständighetspartiet, stärker sin ställning under 2016. För Sigmundur Davíð Gunnlaugsson, statsminister och ledare för Framstegspartiet, blir året inte lika positivt.

Inom det politiska livet står Island inför stora och godartade förändringar. I alltinget väntar stor förnyelse och omsättning på ledamöter. Samtliga partier försöker hitta de mest kompetenta kandidaterna.

Även på presidentens residens på Bessastaðir blir det maktskifte. Ólafur Ragnar Grímsson väljs inte för en sjätte fyraårsperiod - en spådom som hittills ser ut att slå in - utan Island får en ny president. Vem det blir vågar inte völvan sia om. Men det kommer att handla om någon som är mer lik Vigdís Finnbogadóttir än Ólafur Ragnar Grímsson, och därmed vara en person som enar landet snarare än splittrar det.

Ólafur Ragnar Grímsson har den senaste tiden gjort flera utspel riktade mot våldsbejakande extremism inom islam. Han har samtidigt blivit ännu mer nationalistisk. Presidentens oro är dock missriktad. Enligt völvan finns det ingen anledning att misstro de muslimer som kommer till Island. Det handlar uteslutande om personer som vill arbeta och bidra till samhället.

Ekonomin fortsätter att växa under 2016. I synnerhet småföretagen får ett bra år. Någon finansbubbla som riskerar att explodera under året finns det enligt völvan ingen risk för.

Islänningarna själva blir allt nöjdare och gladare. De skaffar sig mer kraft och självförtroende under året. De negativa attityder som präglade många efter finanskraschen försvinner.

Ett vulkanutbrott i Hekla står för dörren. Samma sak gäller Bárðarbunga. Völvan väntar också på Katla - men där är det enda säkra att utbrottet kommer medan völvan lever.

Här kan du läsa mer om Fréttablaðið-völvans spådomar för 2016.