måndag 1 februari 2016

Ägare misstänks ha anlagt brand på Hótel Ljósaland

Hótel Ljósaland förstördes till stora delar i en brand under söndagsmorgonen. Polisen hade redan larmats till platsen efter rapporter om att en man gick bärsärkagång vid hotellet. När polisen kom fram stod längan med hotellrum i brand. Hotellets ägare greps på platsen misstänkt för att ha anlagt branden. Det uppger polisen i ett pressmeddelande.

Strax före fem i söndags morse larmades polisen till Hótel Ljósaland i Dalabyggð på västra Island. En granne hade då sett hur en man gick bärsärkagång vid hotellet. En halvtimme senare kom nästa larm. Då stod längan med hotellrum i brand. Eldsvådan ska ha börjat i en del av hotellet som ännu inte tagits i bruk.

Brandkår från Búðardalur, Reykhólar och Hólmavík ryckte ut för att bekämpa eldsvådan. När branden var släckt kunde de konstatera att den byggnad som rymmer reception, restaurang och butik klarat sig undan allvarliga skador. Däremot var en tredjedel av hotellängan totalförstörd. Resten hade skadats av rök och sot.

Inga gäster fanns denna natt på hotellet. Polisen kunde på plats gripa hotellets ägare. Han är enligt RÚV nu misstänkt för att ha anlagt branden. Mannen sitter häktad till och med den 4 februari.

Nya ägare tog över 2014 och investerade stora summor i Hótel Ljósaland, som ligger vid Saurbær mitt emellan Búðardalur och Króksfjarðarnes. Den tidigare butiken stängdes i slutet av 2012 på grund av olönsamhet. Hotellet hade före branden åtta rum och fler var på väg att byggas. Vad som nu händer med den satsningen är oklart.

Här kan du läsa mer om Hótel Ljósaland.