torsdag 25 februari 2016

Ägare till skandalhotellet Hótel Adam tiger om anklagelser

Hótel Adam i Reykjavík har de senaste veckorna skakats av en rad skandaler. Men hittills har ägaren Ragnar Guðmundsson varken svarat journalister eller myndigheter om bristerna. Han utreds bland annat för uppmaningar till gäster om att inte dricka kranvattnet för att i stället köpa hotellets flaskvatten. Kranvattnet har dock visat sig vara ofarligt.

En lång rad brister har de senaste veckorna uppdagats på Hótel Adam i Reykjavík. På anslag i rummen uppmanades gästerna att inte dricka kranvattnet. I stället erbjöds de att köpa hotellets egna flaskvatten. Prover tagna av Heilbrigðiseftirlit Reykjavíkur visade dock att det inte var några fel på kranvattnet.

Påståendena om kranvattnet utreds av konsumentmyndigheten Neytendastofa. En fråga är varifrån flaskvattnet kommer - mycket tyder på att det buteljeras av hotellet, vilket i så fall vore ett lagbrott. En annan fråga är varför gästerna avråddes från att dricka kranvattnet. Inte någonstans på Island är det farligt att dricka kranvattnet.

Þórunn Anna Árnadóttir, avdelningschef för konsumenträtt vid Neytendastofa, säger till Vísir att myndighetens utredning pågår. Hittills har inte ägaren Ragnar Guðmundsson besvarat några frågor om vattnet:
"Vi har inte fått några svar från dem. Vi kommer att fortsätta datainsamlingen innan vi tar beslut. ... Det som vi undersöker är om detta är felaktig och vilseledande information för att försöka få konsumenten att köpa en vara som den inte behöver."
Bristerna på Hótel Adam gällde inte bara påståendena om kranvattnet. Myndigheterna förseglade strax efter att skandalen uppdagats elva av hotellets rum. Det fanns nämligen inte tillstånd för uthyrningen av dem. I tre av rummen fanns gäster som förseglades först sedan de flyttat ut.

Ett annat frågetecken är de tjeckiska ölsorter som säljs på hotellet. Det finns ingen importör med tillstånd i landet. Det skulle alltså kunna handla om insmugglad öl som det inte skattats för, även om det i dagsläget inte är bevisat.

Det finns också misstankar om att Hótel Adam använt sig av svart arbetskraft som inte fått avtalsenlig lön. Vid en brandinspektion upptäcktes dessutom brister.

I samband med att skandalen briserade sades ägaren Ragnar Guðmundsson befinna sig i Tjeckien. När han kontaktades av journalister bad han dem att skicka frågor via mejl. Några frågor har han aldrig besvarat varken via mejl eller telefon.

När Vísir i går sökte upp Ragnar Guðmundsson på hotellet hävdade han att han aldrig fått några frågor skickade till sig eller att han talat med någon reporter i telefon. Inte heller i går ville han svara på några frågor:
"Jag har inget att säga till dig. ... Det finns inget att berätta om mig."
Här kan du läsa mer om skandalerna på Hótel Adam.