tisdag 16 februari 2016

Bröder lever på partistöd till insomnade Hushållens parti

Hemsidan är nere och något årsmöte har inte hållits sedan 2013. Ändå låter Kristján Snorri Ingólfsson och Eyjólfur Vestmann Ingólfsson det statliga mångmiljonstödet till Hushållens parti hamna i de egna plånböckerna. Bröderna tog över partiet efter en juridisk tvist. Nu har Kristján Snorri Ingólfsson stämt tidigare ordföranden Pétur Gunnlaugsson för ärekränkning sedan han anklagat honom för att ha bokat en resa till fotbolls-VM i Brasilien för partistödet.

Hushållens parti bildades av utbrytare från Självständighetspartiet inför alltingsvalet 2013. Med 3,02 procent av rösterna fick inte partiet några platser i alltinget, men stödet var tillräckligt för att säkra totalt omkring 40 miljoner isländska kronor i partistöd under de närmaste fyra åren.

I valet var det Pétur Gunnlaugsson som var partiets ordförande. Men efter valet vände sig Kristján Snorri Ingólfsson och Eyjólfur Vestmann Ingólfsson till näringsdepartementet. Kravet var att i stället Kristján Snorri Ingólfsson skulle räknas som ordförande.

Bröderna fick rätt. I samband med att valrörelsen inleddes valde Hushållens parti för att spara tid att gå ihop med det befintliga Republikpartiet. Där var Kristján Snorri Ingólfsson ordförande. Han hävdade senare att det årsmöte där Pétur Gunnlaugsson valdes inte utlysts korrekt.

Näringsminister Ragnheiður Elín Árnadóttir gav honom rätt. Därmed var Kristján Snorri Ingólfsson ordförande för Hushållens parti - med kontroll över partistödet.

Hushållens parti hade tidigare planer på att ställa upp i 2015 års kommunalval. Men den juridiska tvisten mellan bröderna och den tidigare ledningen förhindrade alla sådana planer - inte minst eftersom partikassan fanns i brödernas händer.

Partiets hemsida har sedan länge försvunnit. Telefonnumret fungerar inte längre. Något årsmöte har inte hållits sedan 2013. Ingen offentlig verksamhet har ägt rum efter valet för snart tre år sedan. Ändå plockar bägge bröderna varje månad ut ersättning för partiarbete.

Pétur Gunnlaugsson anklagade Kristján Snorri Ingólfsson för att ha länsat partikassan och att ha använt partistödet till privata resor, bland annat till fotbolls-VM i Brasilien sommaren 2014. Det påståendet fick honom att stämma Pétur Gunnlaugsson för ärekränkning. Rättegången pågår i Heráðsdómur Reykjavíkur.

Kristján Snorri Ingólfsson är alltjämt ordförande för Hushållens parti. De senaste åren har partiet enligt Stundin betalat mångmiljonbelopp för konsulttjänster och hyreskostnader. Eyjólfur Vestmann Ingólfsson fungerar som vd. Direkt efter valet fick han 3 miljoner isländska kronor i retroaktiv lön. Varje månad får han dessutom 250 000 kronor för sitt arbete som vd. Någon annan inkomst har han inte.

I rätten hade bröderna enligt Stundin svårt att svara på frågor om partiverksamheten. Eyjólfur Vestmann Ingólfsson hävdade att partiet regelbundet höll de möten som stadgarna krävde. Han kunde dock inte säga när dessa ägt rum.

Pétur Gunnlaugsson påstod även att bröderna hade struntat i att betala partiets skulder - ett uttalande som även det ingår i rättsprocessen. I rätten vittnade flera tidigare företrädare om hur den nya ledningen inte brydde sig om skulderna.

Pálmey Helga Gísladóttir, Hushållens partis toppkandidat i den nordvästra valkretsen, sade i rätten att hon hotats med en rättsprocess när hon ville ha ersättning för utlägg hon gjort under valrörelsen. Dessa utlägg hade partiet redan fått tillbaka i form av ersättning från staten, men pengarna nådde alltså inte den som gjort utläggen.

Jón Helgi Óskarsson, som arbetade för partiet under valrörelsen, sade i rätten att han efter valet kunde se en rad utbetalningar från Hushållens partis konto till ordföranden. Vid två utbetalningar på totalt 1,5 miljoner fanns inga förklaringar till vad pengarna var ersättning för, rapporterar Stundin.

Så sent som 2015 fanns det alltså bland den tidigare ledningen planer för att på nytt gå till val under namnet Hushållens parti. I dag är namnet så förknippat med brödernas affärer att det blivit oanvändbart. Kvar återstår dock att se om Kristján Snorri Ingólfsson kan inkassera ytterligare en miljon isländska kronor genom att vinna ärekränkningsmålet mot Pétur Gunnlaugsson.

Här kan du läsa mer om Hushållens parti.