onsdag 17 februari 2016

EinkavinavæðingarvildarvinahægriríkisstjórnIsländskan är liksom svenskan och många andra germanska språk känt för sina sammansättningar. Ortnamn som Kirkjubæjarklaustur, Steingrímsfjarðarheiði och Þorgerðarstaðadalur kan få många turister att vricka tungan. Men vad som är språkets längsta ord är närmast en teoretisk fråga.

Isländska sammansättningar kan i teorin bli hur långa som helst. Länge cirkulerade till exempel Vaðlaheiðarvegavinnuverkfærageymsluskúraútidyralyklakippuhringur som exempel på isländskans längsta ord. Men Vaðlaheiðarvegavinnuverkfærageymsluskúraútidyralyklakippuhringur är just bara en tungvrickare som inte förekommer i allmänspråket. Därför är det i praktiken fantasin som sätter gränserna.

När det gäller ord som varit så etablerade att de faktiskt funnits i ordböcker nämns ofta tyskans Rindfleischetikettierungsüberwachungsaufgabenübertragungsgesetz som en tänkbar rekordhållare. Denna lag utmönstrades dock 2013, och därmed ser framtiden för detta 63 bokstäver långa ord inte särskilt ljus ut.

Gröna vänsterns Bjarkey Olsen Gunnarsdóttir gjorde i alltinget i går sitt för de tungvrickande långa sammansättningarnas skull. Hon talade upprört om höga bonusar inom ALMC, tidigare Straumur-Burðarás, och hävdade att regeringen inte förstod varför förtroendet till det finansiella systemet på Island var så litet.

Bjarkey Olsen Gunnarsdóttir talade inte bara om regeringen. Hon talade om en einkavinavæðingarvildarvinahægriríkisstjórn, ungefär 'svågerpolitiksvänskapstjänstshögerregering'. Det 43 tecken långa ordet får än så länge skrivas in på kontot för tillfälliga sammansättningar. Det handlar långt ifrån om något rekord, men tillräckligt för att vricka en tunga eller två.

Ovan kan du se Bjarkey Olsen Gunnarsdóttir tala om just einkavinavæðingarvildarvinahægriríkisstjórn.