lördag 6 februari 2016

Fälls för utpekande av påstådda DV-finansiärer

Hringbrauts påståenden om DV:s finansiärer var ett grovt brott mot de pressetiska reglerna. Det fastslår Siðanefnd blaðamanna efter en anmälan från DV:s ägare Björn Ingi Hrafnsson. Hringbraut spekulerade i att statsminister Sigmundur Davíð Gunnlaugssons släktingar hade finansierat övertagandet av DV av krafter lojala med Framstegspartiet.

Hur Björn Ingi Hrafnssons skuldtyngda medieimperium hösten 2014 lyckades finansiera ett övertagande av DV är fortfarande en gåta. Klart är däremot att den undersökande journalistiken upphörde. I stället blev tidningen över en natt mycket positivt inställd till Framstegspartiet.

Det har ryktats att statsminister Sigmundur Davíð Gunnlaugssons far Gunnlaugur M. Sigmundsson ska ha finansierat affären. Detta förnekas dock av honom själv. Inte heller finns det några som helst bevis för några ekonomiska transaktioner mellan DV och Gunnlaugur M. Sigmundsson.

Nyligen spekulerade pseudonymen Ólafur Jón Sívertsen i finansieringen av DV i en krönika hos Hringbraut. Hringbraut skrev sedan en artikel baserad på dessa spekulationer.

DV-ägaren Björn Ingi Hrafnsson anmälde artikeln till den pressetiska nämnden Siðanefnd blaðamanna. Han ansåg att artikeln borde klandras eftersom den helt var baserad på spekulationer och rykten signerade en pseudonym.

Sigmundur Ernir Rúnarsson, chefredaktör för Hringbraut, svarade att det i artikeln aldrig hade sagts att påståendena om DV:s finansiärer skulle vara korrekta. I stället återgav artikeln bara Ólafur Jón Sívertsens spekulationer.

Siðanefnd blaðamanna anser att Hringbraut och Sigmundur Ernir Rúnarsson gjort sig skyldig till ett grovt brott mot de pressetiska reglerna. Artikeln ger enligt nämnden sken av att Ólafur Jón Sívertsen är en källa och inte en spekulerande pseudonym. Därför fälls Hringbraut för undermålig hantering av sakuppgifter.

Här kan du läsa mer om Björn Ingi Hrafnssons medieimperium och här kan du läsa beslutet i sin helhet.