lördag 13 februari 2016

Fängelsedömd insiderbrottsling får nytt jobb av regeringen

Han dömdes till två års fängelse för insiderbrott när han som statssekreterare sålde sina aktier i Landsbanki strax före finanskraschen. Nu ger regeringen Baldur Guðlaugsson ett nytt jobb. Han får uppdraget att leda arbetet i den nämnd som ska bedöma vem som är mest kvalificerad till jobbet som byråchef vid näringsdepartementet.

Baldur Guðlaugsson var det första tunga namnet som dömdes till fängelse för brott begångna i samband med finanskraschen. Han åtalades för insiderbrott sedan han i september 2008 sålt sina aktier i Landsbanki för 192 miljoner isländska kronor. Straffet blev två års fängelse.

I sin roll som statssekreterare vid finansdepartementet deltog Baldur Guðlaugsson vid åtta möten där Landsbankis utsatta situation behandlades. Det sista mötet ägde rum bara dagen innan han bestämde sig för att sälja aktierna. På mötena fick Baldur Guðlaugsson information som inte var känd för allmänheten.

Baldur Guðlaugsson dömdes mot sitt nekande. Redan innan han avtjänat hela straffet anställdes han som jurist på advokatbyrån Lex.

Nu får Baldur Guðlaugsson ett nytt jobb. Av 38 sökande valdes han av fiske- och jordbruksminister Sigurður Ingi Jóhannsson ut som ny ordförande i en kompetensnämnd. Nämndens uppgift är att bedöma kandidaterna till uppdraget som byråchef vid näringsdepartementet, en tjänst som nyligen annonserats ut. Det rapporterar Kjarninn.

Näringsminister Ragnheiður Elín Árnadóttir säger till RÚV att fängelsedomen mot Baldur Guðlaugsson inte diskvalificerar honom från jobbet. Eftersom han avtjänat sitt straff måste hans ansökan behandlas som alla andras:
"Vårt system är sådant att när människor har suttit av domen så har de avtjänat sitt straff. Så ja, en person med så enormt mycket kunskap om statsförvaltningen och detta området, jag anser det mycket lämpligt att han utför detta arbete."
Här kan du läsa mer om domen mot Baldur Guðlaugsson.