måndag 1 februari 2016

Framstegspartister vill se Guðni Ágústsson som president

En grupp partikamrater försöker få Guðni Ágústsson att ställa upp i sommarens presidentval. Men Framstegspartiets tidigare ledare säger sig varken känna till intresset eller fundera på att kandidera. Hans anhängare anser att han skulle bli en god representant för vanliga medborgare. Men Guðni Ágústsson uppger att han inte tänker ställa upp.

Knappt fem månader återstår till sommarens presidentval. För första gången sedan 1996 kommer Island att få en ny statschef. Det står klart sedan den sittande presidenten Ólafur Ragnar Grímsson valt att inte kandidera för en sjätte mandatperiod.

Redan 2012 meddelade Ólafur Ragnar Grímsson att han avsåg att sluta. Då anförde Guðni Ágústsson den rörelse som övertalade honom att ändra sig.

Hittills har sex personer meddelat att de tänker ställa upp i presidentvalet. Ingen av dem framstår dock på förhand som någon stark kandidat. Ingen av dem kommer sannolikt ha något med slutsegern att göra. I stället är det troligt att betydligt mer meriterade personer så småningom kommer att träda fram som aspiranter.

Guðni Ágústsson fyller 67 år i vår. Mellan 1987 och 2008 representerade han Framstegspartiet i alltinget. De två sista åren var han partiets ordförande. I åtta år var han dessutom jordbruksminister i koalitionsregeringar med Självständighetspartiet.

I dag är kanske Guðni Ágústsson mest känd som författare och historieberättare. En återkomst till politiken var dock bara några timmar borta våren 2014. Då avstod han i sista minuten från att leda Framstegspartiet i kommunalvalet i Reykjavík.

Nu försöker partikamrater få honom att kandidera i presidentvalet. En av dem är Gestur Valgarðsson, tidigare ordförande för lokalavdelningen i Kópavogur. Han säger till DV att Guðni Ágústsson känner till initiativet - något som han själv förnekar. Gestur Valgarðsson anser att Guðni Ágústsson har de egenskaper som en president behöver:
"Han är snarast en medlare i sin natur än något annat. Vi minns att debatten före det senaste valet var på det sättet att de till stor del handlade om 'säkerhetsventilen' och vilket tryck en viss kandidat skulle använda. Vi anser att presidenten snarare ska vara en medlare än ta över den politiska debatten i landet. Och så är Guðni naturligtvis välkänd och han har enligt vår mening talets gåva."
Enligt Gestur Valgarðsson skulle Guðni Ágústsson bli en god företrädare för vanliga medborgare. Huvudpersonen säger sig dock inte känna till intresset. Inte heller har han funderat på att ställa upp i presidentvalet. Han säger till Vísir att han är övertygad om att islänningarna i sommar kommer att välja en utmärkt president:
"Jag har följt många goda presidenter och det är nödvändigt att hitta en gemensam nämnare mellan deras förmågor. Jag minns Ásgeir Ásgeirsson, Kristján Eldjárn, Vigdís Finnbogadóttir och Ólafur Ragnar Grímsson. Vi behöver hitta en gemensam nämnare ur denna grupp."
Han själv är dock inte denna person. Guðni Ágústsson säger till Stundin att han är hedrad av uppmaningarna, men att han inte kommer att kandidera:
"Du ska ha det klart för dig att Guðni Ágústsson inte är på väg till Bessastaðir [presidentens residens]."
Här kan du läsa mer om det kommande presidentvalet.