söndag 21 februari 2016

Greta Salóme Stefánsdóttir tävlar för Island igenFör andra gången blir Greta Salóme Stefánsdóttir Islands representant i Eurovision Song Contest. Hon vann gårdagens final med Hear Them Calling, ett bidrag som hon själv skrivit. På andra plats slutade Alda Dís Arnardóttir med Now.

För fyra år sedan slutade Greta Salóme Stefánsdóttir på tjugonde plats i Eurovision Song Contest med Never Forget, en duett som hon sjöng tillsammans med Jónsi. Även då hade hon skrivit bidraget själv. I går kväll upprepade hon segern i den isländska melodifestivalen, Söngvakeppni Sjónvarpsins, med Hear Them Calling.

I gårdagens final tävlade sex bidrag. De två bästa röstades fram till en finalduell genom telefonomröstning och jurypoäng, där bägge grupperna vägde lika tungt. I finalduellen räknades bara telefonröster. Där besegrade Greta Salóme Stefánsdóttir Now som framfördes av Alda Dís Arnardóttir.

Värt att notera är att Greta Salóme Stefánsdóttir skrivit ytterligare ett av bidragen i finalen. Á ný - den enda låten av de sex som sjöngs på isländska - framfördes av Elísabet Ormslev och slutade på sjätte plats.

Island tävlar i den första semifinalen av två i Globen i Stockholm den 10 maj. Det är trettionde gången som Island ställer upp i Eurovision Song Contest.

Finalen direktsändes i RÚV och ägde rum i Laugardalshöll i Reykjavík. Ovan kan du se Greta Salómes vinnande bidrag, här kan du läsa mer om hennes vinst 2012 och här kan du se hela tävlingen.