söndag 21 februari 2016

Helgi Hjörvar vill leda isländska socialdemokrater

Helgi Hjörvar vill bli nästa partiledare för Socialdemokraterna. Beskedet att han ställer upp ger han i en intervju i Fréttablaðið. Där håller han dörren öppen både för att byta namn och för att gå ihop med andra partier. Han ställer sig också bakom idén att oppositionen går ihop om en gemensam plattform inför nästa alltingsval.

I juni väljer Socialdemokraterna ny ledning på en extrainsatt partikongress. Skälet till kongressen är partiets historiskt usla opinionssiffror. Den sittande ordföranden Árni Páll Árnason har ännu inte bestämt sig för om han ställer upp för omval. Klart är dock att partiets vice ordförande Katrín Júlíusdóttir inte tänker kandidera på nytt.

Helgi Hjörvar blir nu den första som meddelar att han vill leda partiet. Han är 48 år och valdes in i alltinget 2003. Sedan 2013 är han Socialdemokraternas gruppledare i parlamentet. Innan han tog steget över till rikspolitiken satt han i kommunfullmäktige i Reykjavík.

Beskedet från Helgi Hjörvar är inte oväntat. Han har av olika bedömare pekats ut som en tänkbar partiledare. Dessutom har han i alltinget redan öppet tagit strid med Árni Páll Árnason. Tidigare i år lade han fram ett förslag om att avskaffa inflationsindexerade lån. Förslaget lades fram mot partiledarens vilja. Att enskilda ledamöter lämnar in motioner tillhör vardagen, men det är sällan som de så öppet trotsar en sittande ordförande.

Helgi Hjörvar meddelade sitt beslut i en intervju i Fréttablaðið. Han säger att han står bakom Piratpartiets förslag om att oppositionen går ihop om en gemensam plattform inför nästa alltingsval våren 2017. Där vill Piratpartiet bland annat klubba en ny grundlag. Helgi Hjörvar säger i Fréttablaðið att han håller dörren öppen för stora förändringar inom Socialdemokraterna:
"Vi måste tänka om allt. Namnet, om vi vill gå ihop med ett annat parti, om vi vill ha en valallians, arbetsmetoder, politiken. Det måste vara uppenbart för varje människa att ett parti som har tappat två tredjedelar av sitt stöd behöver se över allt."
I ett brev till partimedlemmarna skriver Helgi Hjörvar att han bland annat vill prioritera bostadsfrågor, sjukvård, direktdemokrati och korruptionsbekämpning. Han anser bland annat att det var ett misstag av Socialdemokraterna att motarbeta folkomröstningar om statligt ansvar för Landsbankis Icesave. Han vill ha ett brett ägande av storbankerna och se till så att staten äger alla naturresurser.

Helgi Hjörvar är inte alls lika kritisk mot Socialdemokraternas tid vid regeringsmakten mellan 2009 och 2013 som Árni Páll Árnason, även om han medger att det begicks misstag under Jóhanna Sigurðardóttirs ordförandeskap. Ett sådant var enligt Helgi Hjörvar att partiet inte satte upp realistiska mål.

Här kan du läsa mer om krisen inom Socialdemokraterna.