lördag 13 februari 2016

Hótel Adam i Reykjavík varnar för ofarligt kranvatten

Kranvattnet på Hótel Adam i Reykjavík går utmärkt att dricka - trots att gästerna i stället uppmanas att köpa hotellets egna flaskvatten. Det visar Heilbrigðiseftirlit Reykjavíkurs analyser av prover som tagits på hotellet. Preliminära resultat visar enligt RÚV att även flaskvattnet är ofarligt. Men det är fortfarande oklart vem som producerar flaskvattnet.

Hótel Adam på Skólavörðustígur i Reykjavík brottas sedan många år tillbaka med ett uselt rykte. Vanliga klagomål från gäster är dålig städning, sliten inredning och ovänlig personal. Men den senaste veckan har hotellet hamnat i fokus av helt andra skäl.

Skandalen började med att Hótel Adam visade sig varna gästerna för att dricka kranvattnet. I stället uppmanades de att köpa hotellets eget flaskvatten. Det buteljerade vattnet kostar 400 isländska kronor för två liter.

Bara godkända livsmedelsproducenter får buteljera vatten. Hittills är det en gåta varifrån Hótel Adams vatten kommer - men mycket tyder på att flaskorna innehåller kranvatten som kolsyrats.

Nu står det dessutom klart att hotellets varningar är obefogade. Heilbrigðiseftirlit Reykjavíkurs tester visar att kranvattnet går utmärkt att dricka. Preliminära resultat visar att även det kolsyrade flaskvattnet är ofarligt. Det rapporterar RÚV.

Hotellägaren Ragnar Guðmundsson har hittills inte kommenterat uppgifterna. En fråga som han behöver besvara är om varningen riktad mot dåligt informerade utländska gäster syftat till att kunna tjäna en extra slant genom att sälja egentillverkat flaskvatten till dem. Inte någonstans på Island finns det kranvatten som är otjänligt, utan tvärtom visar alla tester att det håller hög kvalitet.

Det är inte bara varningarna för kranvattnet som uppmärksammats den senaste veckan. Polis har förseglat elva av hotellets rum eftersom det saknades tillstånd för uthyrningen. Det finns misstankar om att Hótel Adam använder sig av svart arbetskraft som inte får avtalsenlig lön. Det säljs öl som kan ha förts in i landet utan tillstånd och utan att det skattats för den. Dessutom gjordes det vid en inspektion anmärkningar på brandsäkerheten.

Här kan du läsa mer om Hótel Adam.