tisdag 9 februari 2016

Hótel Adam i Reykjavík varnar gäster för kranvattnet

Hótel Adam i centrala Reykjavík uppmanar gästerna att inte dricka kranvattnet. I stället kan de köpa hotellets egna flaskvatten. Nu granskar Neytendastofa hotellets varning. Inga prover som gjorts visar att det skulle vara farligt att dricka kranvattnet i Reykjavík. Dessutom kan det vara så att hotellets egna flaskvatten består just av kranvatten.

Turister är ofta vana vid att kranvattnet i vissa länder inte bör drickas. Det gäller dock inte Island. Förra året togs 100 prover från det kommunala vattenledningsnätet i Reykjavík. Inte vid något tillfälle fick kranvattnet några anmärkningar.

Hótel Adam på Skólavörðustígur rekommenderar ändå gästerna att inte dricka kranvattnet. De erbjuds i stället att köpa hotellets egna flaskvatten. Priset är 400 isländska kronor för två liter.

Varningen för dricksvattnet uppmärksammades av isländska gäster som bodde på hotellet under en helg i Reykjavík. Bilderna på uppmaningarna publicerades sedan i Facebook-gruppen Bakland ferðaþjónustunnar. Veitur, det bolag som har hand om vattenledningsnätet, ifrågasatte Hótel Adams agerande i ett inlägg på Facebook:
"Alla 100 prover som togs för undersökning från vårt vattenverk i Reykjavík år 2015 var osvikliga. Därför finns det ingen anledning att varan för kranvattnet om inget är trasigt inomhus."
Om det faktiskt är så att hotellet försöker att tjäna en extra slant på ovetande turister återstår att se. Om det inte år så att de egna vattenledningarna är trasiga och att det därför är olämpligt att dricka vattnet väntar sannolikt en myndighetsgranskning.

Anställda ville i går inte i några medier kommentera varningarna mot kranvattnet. Vísir fick tag på ägaren Ragnar Guðmundsson i går. Han befann sig då utomlands och ville ha frågor skickade till sig via mejl. Han har ännu inte besvarat några frågor.

Frågorna gäller inte bara hotellets uppmaning. En annan fråga är varifrån det egna flaskvattnet kommer. Enligt RÚV finns det inget som pekar på att det buteljerats av någon känd livsmedelsproducent. Det skulle alltså kunna vara så - men det är inte bekräftat - att det faktiskt är kranvatten i de flaskor som säljs för att turister ska kunna undvika att dricka det påstått ohälsosamma kranvattnet.

Hótel Adam kan nu bli ett fall för konsumentmyndigheten Neytendastofa. Þórunn Anna Árnadóttur, avdelningschef för konsumenträtt, säger till RÚV att myndigheten har möjlighet att förbjuda eller kräva vite för påståenden som är felaktiga eller vilseledande.

Helga Árnadóttir, chef för turistbranschens intresseorganisation Samtök ferðaþjónustunnar, säger till RÚV att sociala medier i dag har en konsumentrådgivande roll. Turismföretagare som inte sköter sig riskerar snabbt att få ett dåligt rykte. Hon tror dock inte att just Hótel Adams agerande påverkar branschen som helhet:
"Naturligtvis vill vi inte få sådana nyheter. Men situationen är sådan att sådana saker händer. I takt med att fler entreprenörer kommer in i branschen så blir det tyvärr några som begår misstag."
Här kan du se bilderna från Hótel Adam.