måndag 8 februari 2016

Island ger 500 miljoner till Syrienhjälp

Island ger 500 miljoner isländska kronor till hjälparbete i Syrien och grannländer. Pengarna ska användas till insatser för människor på flykt och bidra till att minska den humanitära katastrofen i regionen. Beskedet om det nya bidraget lämnades av statsminister Sigmundur Davíð Gunnlaugsson under en konferens i London.

Förra året klubbade regeringen ett särskilt bidrag på 2 miljarder isländska kronor för insatser kopplade till kriget i Syrien. Det handlade dels om hjälp på plats, dels om mottagande av asylsökande och kvotflyktingar.

Vid en konferens i London i förra veckan utlovade Sigmundur Davíð Gunnlaugsson ytterligare 500 miljoner isländska kronor i stöd. Hela summan ska enligt ett pressmeddelande gå till hjälparbete i regionen.

I sitt tal sade Sigmundur Davíð Gunnlaugsson att det var viktigt att visa ett starkt internationellt stöd för Syriens grannländer. Där är enligt statsministern politisk stabilitet av största vikt så att de flyktingar som i dag flyr Syrien kan återvända hem när kriget är slut.

Här kan du läsa mer om Islands ekonomiska stöd till hjälpinsatser.