torsdag 11 februari 2016

Lidls skyr byter namn till Ísk i Sverige

I Sverige håller Kavli på att förlora varumärket skyr. Men i Finland - där ordet inte på samma sätt har förekommit såväl dialektalt som i allmänspråket - har däremot importören hittills lyckats försvara varumärket. Det har ställt till problem för både Arla och Lidl när skyr lanserats i Finland. Därför byter nu Lidls skyr åtminstone tillfälligt namn till Ísk även i Sverige.

När Arla i höstas lanserade skyr i Finland dröjde det inte länge innan bolaget tvingades att upphöra med försäljningen. Den importör som introducerat skyr på marknaden vände sig till domstol och hävdade att försäljningen utgjorde ett varumärkesintrång. Sannolikt kommer registreringen att utmanas, men i Finland gäller den än så länge.

Även Lidl började genom det egna varumärket Milbona att sälja skyr i Finland under hösten. Precis som Arla hävdade bolaget att det ansåg skyr vara allmänspråkligt. Därför hade bolaget inte anat att det skulle handla om ett skyddat varumärke.

Åtminstone tillfälligt har därför skyr försvunnit från Lidl. Produkten säljs nu i stället under namnet Ísk.

I Sverige har Kavli inför domstol använt sig av direkt lögnaktiga påståenden för att försöka försvara varumärket. Strax före jul förlorade bolaget på nytt inför Patentbesvärsrätten. Att Kavli använder sig av osanningar är förstås ett tecken på att riktiga argument för att få behålla varumärket saknas.

Det beror inte på Kavli att Lidls skyr byter namn i Sverige. I stället är det av praktiska skäl. Lidl använder nämligen samma förpackningar till både Sverige och Finland. Och i Finland, där marknaden för skyr är betydligt större än i Sverige, är det än så länge importören som har rätten till varumärket skyr.

Här kan du läsa mer om kampen om varumärket skyr.