fredag 12 februari 2016

Majoritet i Borgarbyggð spricker efter vändning i skoltvist

Självständighetspartiet i Borgarbyggð kovänder om skolnedläggningen i Hvanneyri. Nu vill partiet rädda kvar skolorna på orten. Samtidigt spricker koalitionen med Framstegspartiet i fullmäktige. Vem som ska styra kommunen är nu oklart. Men Socialdemokraterna kan räkna med uppvaktning från både Självständighetspartiet och Framstegspartiet.

I somras klubbade kommunfullmäktige i Borgarbyggð ett beslut som skulle innebära en nedläggning av förskola och grundskola i Hvanneyri. Beskedet skapade närmast upprorsstämning på orten. Föräldrar talade både om att starta skola i egen regi och att bryta sig loss ur kommunen Borgarbyggð.

Men i går tog saken en oväntad vändning. Självständighetspartiet lade i fullmäktige ett förslag om att dra tillbaka nedläggningsbeslutet. Det fick stöd av oppositionen och röstades därmed igenom med sex röster mot noll. Framstegspartiets tre representanter lade ned sina röster.

Kovändningen innebär att majoriteten i kommunen spricker. Självständighetspartiet och Framstegspartiet har tre platser var i fullmäktige, Socialdemokraterna har två och Gröna vänstern en. Den som vill bilda en ny majoritet i Borgarbyggð behöver nu stöd av Socialdemokraterna. Det mest troliga är att en koalition mellan Självständighetspartiet och Socialdemokraterna tar över kommunen.

Här kan du läsa mer om skoldebatten i Hvanneyri.