onsdag 17 februari 2016

Mångmiljonförlust för nya DV

DV gjorde en förlust på 123,8 miljoner isländska kronor under 2014. Tidningens egna kapital var vid årets slut minus 29,5 miljoner. Året var extremt turbulent där krafter lojala med Framstegspartiet tog över DV. Sedan dess har tidningens räckvidd minskat. Nyligen har ledningen köpt ut en rad mindre aktieägare.

Efter åtskilliga försök kunde Björn Ingi Hrafnsson hösten 2014 ta kontroll över DV. Tidningen övergav i samband med ägarbytet den granskande journalistiken. En lång rad chefer och reportrar fick sparken eller sade upp sig självmant när krafter lojala med Framstegspartiet tog över tidningen.

Inte bara var det dyrt för den nya ledningen att göra sig av med anställda som inte längre var önskvärda. Enligt uppgifter ska omkring en femtedel av läsarna ha sagt upp sina prenumerationer i protest mot den nya inriktningen.

I dag har DV lyckats höja räckvidden något, men tidningen har alltjämt färre läsare än före ägarbytet. I december förra året var det enligt Gallup 10,6 procent av islänningarna som läste DV.

I det försenade bokslutet framgår att DV under 2014 gjorde en förlust på 123,8 miljoner isländska kronor. Det är en klar försämring jämfört med 2013 då förlusten var 37 miljoner. Under året gick bolagets egna kapital från 94,3 miljoner till minus 29,5 miljoner.

Björn Ingi Hrafnsson har på Island byggt ett medieimperium trots att hans bolag sällan gjort någon vinst. Vem som i det tysta backat upp affärerna är okänt. Hringbraut antyder att det är Gunnlaugur M. Sigmundsson, far till statsminister Sigmundur Davíð Gunnlaugsson som också är ledare för Framstegspartiet, som finansierat expansionen.

Uppgifterna är dock ytterst tveksamma och publiceringen har dessutom klandrats av Siðanefnd blaðamanna, det isländska journalistförbundets etiska nämnd. I Stundin har Gunnlaugur M. Sigmundsson förnekat att han skulle ha investerat i något av Björn Ingi Hrafnssons bolag.

De medier som kontrolleras av Björn Ingi Hrafnsson är kända för en kritisk linje mot de bankirer och affärsmän som misstänks för brott i samband med finanskraschen. Eggert Skúlason, som fick jobbet som chefredaktör för DV, dömer i en hel bok ut rättsprocesserna som politiska hämndaktioner. Samma tonläge dominerar inom koncernen 365, där investeraren Jón Ásgeir Jóhannessons hustru Ingibjörg Pálmadóttir är majoritetsägare.

365 betalar Björn Ingi Hrafnssons imperium för att han varje vecka leder programmet Eyjan. En återkommande gäst är statsminister Sigmundur Davíð Gunnlaugsson, som dessutom är personlig vän till Björn Ingi Hrafnsson.

Även om Björn Ingi Hrafnssons imperium - som samlas i bolagen Pressan och Vefpressan - är konkurrenter till 365 så finns det alltså något av en redaktionell allians mellan koncernerna. Den går just nu ut på att ifrågasätta rättsprocesser och domar mot näringslivstoppar samt att ifrågasätta även polisens arbete.

Ett av Björn Ingi Hrafnssons bolag, Vefpressan, gjorde 2014 en vinst på 27,8 miljoner. Bolaget driver nyhetswebbarna Eyjan, Pressan och Bleikt. Bolaget Pressan äger i sin tur både Vefpressan och Bleikt. Pressan gjorde samma år en vinst på 11,5 miljoner. Pressan ägs i sin tur av bolagen Kringluturninn och AB 11, som kontrolleras till hälften var av Björn Ingi Hrafnsson och Arnar Ægisson.

Pressan äger enligt Fjölmiðlanefnd nu 84,23 procent av DV. I samband med att bokslutet för 2014 lämnades in köpte Pressan ut tidigare chefredaktören Reynir Traustason och tidigare nyhetschefen Ingi Freyr Vilhjálmsson. Reynir Traustason meddelade på Facebook att han blivit utköpt från DV.

Reynir Traustason var tveklöst en aktieägare som Björn Ingi Hrafnsson inte kommer att sakna. Ständigt klagade han offentligt på bristande insyn i bolagets affärer och upprepade regelbrott vad gäller information till aktieägare. DV motiverade tystnaden med att Reynir Traustason även har intressen i Stundin, en tidning som grundades av flera av de journalister som tvingades bort när Björn Ingi Hrafnsson tog över DV.

DV fortsätter alltså att vara en förlustaffär även för de nya ägarna. I årsredovisningen skylls det negativa resultatet på tidigare ägare och kostnader för att göra sig av med anställda.

Samtidigt finns det i bokslutet få försök att på något sätt försköna DV:s siffror. Det är heller inte särskilt frikostigt med specificerade siffror, utan i enlighet med vad som kännetecknar Björn Ingi Hrafnssons bolag finns i bokslutet inte mer information än vad som är nödvändigt.

Möjligen kan det vara tecken på att det kan ligga något i de rykten som cirkulerar kring DV. Det finns personer som hävdar att den sannolika planen är att försätta DV i konkurs, men lämna skulderna kvar i det gamla bolaget och flytta själva utgivningen och driften till något annat av Björn Ingi Hrafnssons bolag. Därmed skulle han kunna göra sig kvitt tidningens skulder.

Här kan du läsa mer om DV.