torsdag 25 februari 2016

Nya skyltar ska varna turister för vågorna vid Reynisfjara

Illustration: Efla
Två veckor har gått sedan en kinesisk turist omkom vid Reynisfjara strax väster om Vík í Mýrdal. Han spolades bort av oväntat kraftiga vågor och fördes 550 meter ut till havs. När räddningsarbetare lyckades föra mannen i land stod det snart klart att hans liv inte gick att rädda. I dag sätts nya varningsskyltar upp på stranden för att avråda besökare för att komma för nära vågorna.

Sedan olyckan inträffade har en polis funnits på stranden under dagtid för att övervaka stranden. På plats har polis bland annat stoppat turister som var på väg ned i vattnet för att simma. Men alla har inte lyssnat på varningarna. Vissa har tagit sig så långt ut på stranden att de behövt hjälp att ta sig därifrån när vattenståndet stigit.

I går upphörde polisens bevakning vid Reynisfjara. I dag sätts nya varningsskyltar upp bland annat direkt på stranden. Förhoppningen är att skyltarna ska förhindra att fler turister utsätter sig för livsfara genom att komma i kontakt med vattnet och de kraftiga underströmmarna. Skyltarna har text på isländska, engelska, tyska och kinesiska.

Här kan du läsa mer om den senaste dödsolyckan vid Reynisfjara.