måndag 29 februari 2016

Piratpartiets toppnamn i öppet gräl efter intervju

Piratpartisten Birgitta Jónsdóttir går till hårt angrepp mot partikamraten Helgi Hrafn Gunnarsson. Hon anklagar honom inte bara för att föra fram felaktigheter om ett av hennes politiska förslag. Dessutom ogillar hon att han inte respekterar hennes önskan om att inte ta upp interna tvistefrågor i intervjuer i medierna.

När Birgitta Jónsdóttir våren 2009 valdes in i alltinget för Medborgarrörelsen dröjde det inte länge innan, Þráinn Bertelsson, en av partiets fyra ledamöter hoppade av efter en konflikt med de övriga tre. Strax därpå bröt Birgitta Jónsdóttir och ytterligare två partikamrater, Margrét Tryggvadóttir och Þór Saari, med Medborgarrörelsen och grundade i stället Rörelsen.

Inför alltingsvalet våren 2013 grundade Birgitta Jónsdóttir Piratpartiet i stället för att följa med när Rörelsen gick in i det nybildade partiet Gryning. Det var ingen hemlighet att även Rörelsen präglades av interna strider. Birgitta Jónsdóttir anklagades av partikamrater för att främst ägna sig åt saker som gav henne själv uppmärksamhet medan hon påstods vara mindre intresserad av arbetet i parlamentet.

Hittills har de övriga partiernas kritik och utspel inte lyckats stoppa Piratpartiets uppgång i opinionen. Frågan är hur väljarna kommer att reagera på de interna konflikter som de senaste veckorna blivit offentliga.

Ännu en gång är det Birgitta Jónsdóttir som står i centrum för stridigheterna. De får dock en helt annan tyngd den här gången när det är Helgi Hrafn Gunnarsson - partiets i särklass populäraste politiker - som står på den andra sidan.

I en intervju i Vísir uttalade sig Helgi Hrafn Gunnarsson om den senaste tidens personstrider. Han sade också att hans åsikt var att det var bättre för Piratpartiet att sitta i alltinget än att ingå i en regering. Han tillade även att det var en ståndpunkt som långt ifrån alla medlemmar delade.

Helgi Hrafn Gunnarsson fortsatte i en intervju i Kjarninn att döma ut den sittande borgerliga regeringen som historiskt usel. Han sade sig även avsky politisk makt till den grad att han inte vill ställa upp i val på nytt. Ändå tänker han kandidera - men Helgi Hrafn Gunnarsson vill däremot inte bli minister:
"Jag vill inte kandidera igen. Men alla blir så arga på mig om jag säger att jag inte tänker göra det så jag får visa minimimedverkan med det."
Vad som fick Birgitta Jónsdóttir att ilskna till var Helgi Hrafn Gunnarssons syn på nästa mandatperiod. Piratpartiet vill ha ett kort ting för att snabbt kunna utlysa nyval. Syftet är att få igenom en ny grundlag, en hjärtefråga som överlevt sedan Medborgarrörelsen.

Helgi Hrafn Gunnarsson säger i Kjarninn att Birgitta Jónsdóttirs förslag om en kortare mandatperiod fällts av medlemmarna. Birgitta Jónsdóttir skriver på Facebook att han därmed gör sig skyldig till "en fantastiskt stor feltolkning". Hennes förslag var att nyval skulle ske inom nio månader. Enligt Birgitta Jónsdóttir fick förslaget stöd, men medlemmarna ville däremot inte låsa sig vid en viss tidsgräns. Nyval ska dock äga rum inom ett år:
"Jag har sträckt ut en medlande hand och bad Helgi Hrafn Gunnarsson att inte ge intervjuer om tvistefrågor. Han har tyvärr inte respekterat det."
Halldór Auðar Svansson, Piratpartiets ledamot i kommunfullmäktige i Reykjavík, håller inte med. Han skriver på Facebook att det måste vara tillåtet att diskutera dispyter i medierna så länge det handlar om politiska sakfrågor och inte om personstrider:
"Här tycks det ha uppstått en meningsskiljaktighet om hur en godkänd politisk linje ska tolkas och det är inte alls bra. Förhoppningsvis är det möjligt att lösa det genom att behandla meningsskiljaktigheten inom partiet."
Birgitta Jónsdóttir håller fast vid det olämpliga i att diskutera interna stridigheter i medierna. Dels anser hon att det riskerar att minska stödet för Piratpartiet, dels tar det energi från arbetet med att hitta politiska lösningar som kan ena ett splittrat Island:
"Ha det i minne att för varje gång som vi riktar förbittring eller antipatier mot varandra så roar vi motståndarna och det stöd som vi har fått kommer att försvinna dagg i solsken."
Facebook svarar Helgi Hrafn Gunnarsson med att be Birgitta Jónsdóttir om ursäkt. Han medger att det var olyckligt att han tog upp en intern diskussion i en intervju. Samtidigt skriver han också att han och Birgitta Jónsdóttir för tillfället inte talade med varandra:
"Jag inser nu att det hade varit mycket bättre att först diskutera saken med Birgitta, men ärligt talat så fanns det vid denna tid ingen kommunikation mellan oss, vilket är något som vi har försökt att åtgärda sedan dess. Jag var totalt förorättad, men jag inser nu att det inte rättfärdigar att bete sig på det sättet som jag gjorde. Därför vill jag innerligt be Birgitta Jónsdóttir om ursäkt för det."
Birgitta Jónsdóttir svarade på Facebook att hon godtog ursäkten.

Här kan du läsa mer om konflikterna inom Piratpartiet.