fredag 19 februari 2016

Polis larmades till Jökulsárlón - turister långt ute på isenRäddningstjänst och polis kallades i går till Jökulsárlón. Ute på isflak i glaciärlagunen fanns ett fyrtiotal utländska turister - både vuxna och barn - som gett sig ut på isen för att komma närmare sälarna. Innan räddningsarbetarna hann fram fick guider turisterna att lämna isen. Att ge sig ut på isen är förenat med livsfara.

Jökulsárlón på södra Island är en av landets populäraste turistattraktioner. Så är mitt i vintern finns inte mycket öppet vatten i glaciärlagunen. Men även om den nästan är helt täckt av is så är sprickorna många. Dessutom kan isberg när som helst välta omkull.

Den senaste tiden har säkerhetsfrågor vid populära besöksmål debatterats flitigt. Jökulsárlón är en av de farligaste platserna eftersom turister ofta ger sig ut på isen utan att vara medvetna om farorna.

Vattentemperaturen i lagunen är precis ovanför fryspunkten. Den som hamnar i vattnet kan få en sådan chock av kylan att det bara finns ett par minuter för räddningsaktioner innan allt hopp är ute. Om personen befinner sig långt ute på isen är det inte ens säkert att någon hinner fram på den tiden.

Om en olycka inträffar dröjer det sedam ungefär 40 minuter innan en ambulans från Höfn i Hornafjörður kan vara på plats. För att komma till sjukhus i Reykjavík dröjer det minst 90 minuter med helikopter.

Visserligen är isbergens rörelser i lagunen betydligt mindre under vintern än under sommaren, men skiftet mellan ebb och flod gör att stora rörelser kan ske även mitt i vintern. Isberg kan välta och på sina håll är inte isflaken tjockare än att det går att trampa igenom dem.

Trots riskerna kommer det ständigt rapporter om turister som ger sig ut på isen. Hittills har inga allvarliga olyckor. Många guider befarar dock att det bara är en tidsfråga innan någon kommer att drunkna i lagunen.

Samtidigt finns det under vintern inte mycket som varnar ovetande turister om farorna. Det enda som är öppet vid Jökulsárlón är en liten servering. Där uppmanas besökarna att inte ge sig ut på isen - en uppmaning som framförs på ett A4-papper som sitter på en av väggarna. Turister som reser på egen hand och inte besöker serveringen får därför kanske ingen information om riskerna.

Klockan 14.53 larmades i går polis och räddningstjänst till Jökulsárlón. Då fanns enligt ett pressmeddelande ett fyrtiotal turister - såväl barn som vuxna - långt ute på isen. Enligt uppgifter skulle de då inte ha möjlighet att ta sig i land.

När de första räddningsarbetarna anlände hade guider redan lyckats uppmana turisterna att lämna isen. Ingen hamnade i vattnet eller kom till skada.

Friðrik Jónas Friðriksson, ordförande för räddningstjänsten i Hornafjörður, var först på platsen en stund efter larmet. Han säger till Vísir att turisterna hade tagit sig 200 till 300 meter ut i lagunen. Det var mellan 40 och 50 personer som befann sig ute på isen:
"Detta var utländska turister som traskade ut i lagunen som är delvis istäckt. De försökte att komma nära omkring 30 sälar som var där."
Guiden Ingólfur Bruun lade märke till turisterna ute på isen när de var så långt ute att han inte kunde ropa till dem. Han säger till Vísir att det bara är en tidsfråga innan en olycka inträffar vid Jökulsárlón. Han anser att säkerhetsåtgärderna inte har vuxit i takt med tillströmningen av turister. För bara några få år sedan hade Jökulsárlón några få besökare om dagen mitt i vintern. Nu handlar det om många hundra gäster:
"Detta är en tickande bomb och vi behöver få klart för oss att verkligheten förändrats."
Polis och räddningstjänst vaktade i går lagunen fram till mörkrets inbrott. Om övervakningen av Jökulsárlón fortsätter är inte klart. Ägaren av serveringen beställde i går tre varningsskyltar som ska sättas upp vid stranden.

Den senaste tiden har det kommit ständiga rapporter om turister som gett sig ut på isen. I söndags fotograferade Gylfi Blöndal enligt Vísir både barn och vuxna som hoppade mellan isflaken i Jökulsárlón.Ovan kan du se Ingólfur Bruuns bilder från Jökulsárlón i går.Samtidigt som det finns många kritiska röster mot somliga turisters beteende kan det vara värt att fundera över hur Island genom åren har marknadsfört landet som besöksmål. Efter vulkanutbrottet i Eyjafjallajökull 2010 sjösatte regeringen och turistbranschen kampanjen Inspired by Iceland med syftet att locka nya gäster till landet. I den video som användes dansas det vid två tillfällen just på isberg i Jökulsárlón, vid 0.30 och 0.59.