fredag 12 februari 2016

Polisen stänger åtta rum på Hótel Adam i Reykjavík

Polis förseglade i går åtta rum på Hótel Adam i Reykjavík. Ytterligare tre rum försvinner när gästerna flyttat ut eftersom hotellägaren inte har tillstånd att hyra ut dem. Skandalen är bara en i raden kring Hótel Adam de senaste dagarna. Hotellet hamnade i mediernas fokus när det visade sig att gästerna uppmanades att inte dricka kranvattnet.

Hótel Adam på Skólavörðustígur i Reykjavík har sedan många år ett grundmurat rykte om att vara ett av huvudstadens skitigaste och mest ogästvänliga hotell. Men de senaste dagarna har kritiken inte bara gällt usel städning, föråldrad inredning och otrevlig personal. I stället har en lång rad regelbrott uppmärksammats.

Skandalen briserade tidigare i veckan när det visade sig att hotellet avrådde gästerna från att dricka kranvattnet. I stället uppmanades besökare att köpa hotellets egna flaskvatten. Priset var 400 isländska kronor för två liter.

Om inget är fel på hotellets ledningar finns det heller ingen anledning att avråda gäster från att dricka kranvattnet. Alla tester som gjorts det senaste året visar att det är av mycket god kvalitet. Nu har hälsoskyddsmyndigheten enligt RÚV tagit prover på vattnet från Hótel Adam.

De vattenflaskor som hotellet säljer ser inte ut att vara producerade av någon livsmedelstillverkare med tillstånd. Mycket pekar på att Hótel Adam själva buteljerar vattnet - vilket inte är tillåtet. Och det skulle mycket väl kunna vara så att det är kranvatten i de flaskor som hotellet säljer samtidigt som de försöker avskräcka gästerna från att dricka kranvattnet.

I går var det polisen som kom på besök. Då förseglades åtta hotellrum. Ytterligare tre rum kommer att förseglas när gästerna har flyttat ut. Hótel Adam har nämligen bara tillstånd för att hyra ut nio rum, men hotellet har i dag tjugotalet rum, rapporterar Vísir.

Även brandkåren inspekterade hotellet i går. Vid inspektionen fick hotellet anmärkningar bland annat för att det stod en soffa framför en nödutgång, uppger RÚV.

Företrädare för två fackförbund besökte även de Hótel Adam under torsdagen. Av två anställda på plats var det bara en som kunde legitimera sig. Den andra hade inte ens något isländskt personnummer. Det innebär att det är mycket sannolikt att personen jobbar svart. Om inte bristerna är åtgärdade inom en vecka går fallet vidare till Vinnumálastofnun, en myndighet som kan utdöma vite på 100 000 isländska kronor om dagen, skriver RÚV.

Under veckan har flera misstänkta regelbrott kommit fram. Innan ägarna tog ner Hótel Adams sida på Facebook fanns där enligt Vísir ett happy hour-erbjudande. För 1 200 isländska kronor fick gästerna två halvlitersburkar tjeckiskt öl. Ingen av de tre sorterna säljs av ÁTVR, det isländska alkoholmonopolet. Frågan är vem som importerat ölen - och om importören betalat någon alkoholskatt.

Våren 2014 sökte Hótel Adam personal genom en Facebook-grupp för tjecker bosatta på Island. Nödvändiga språkkrav var engelska och tjeckiska. Anställda utlovades en lön på 1 480 euro i månaden före skatt för 50 timmars arbete i veckan. Det var betydligt lägre än gällande kollektivavtal, berättar Vísir.

Hittills har ingen lyckats nå hotellchefen Ragnar Guðmundsson för en kommentar. Personal på hotellet har sagt att han befinner sig i Tjeckien och att han inte går att nå på telefon. En lång rad medier har skickat frågor via mejl utan att få något svar.

Klart är dock att verksamheten går ganska bra. 2014 hade Hótel Adam enligt Morgunblaðið en omsättning på 42 miljoner isländska kronor och gjorde en vinst på 1,6 miljoner. Året innan var omsättningen 34 miljoner och vinsten 383 000.

Här kan du läsa mer om Hótel Adam och här kan du se klipp från när Vísirs reporter checkade in på hotellet för en natt.