onsdag 17 februari 2016

Praktverk om Akranes historia hamnar på tippen

Det dröjde 24 år innan kommunens beställningsverk om Akranes historia nådde butikerna. Redan då hade projektet kostat skattebetalarna drygt 120 miljoner isländska kronor. Nu har förlaget gått i konkurs och de kvarvarande böckerna kommer sannolikt att makuleras. Kommunen vill inte betala fullpris för lagret - och konkursförvaltaren vill inte pruta.

När Saga Akraness utkom hösten 2011 var det nog många kommunpolitiker i Akranes som ville dra en lättnadens suck. De två första banden av fyra planerade hade inte bara kostat över 120 miljoner isländska kronor. Arbetet hade också pågått i 24 år.

Projektet var omstritt långt innan utgivningen. Författaren Gunnlaugur Haraldsson ärvde projektet efter tio år. Under de sista åren blev debatterna i fullmäktige om fortsatta bidrag till arbetet allt längre. Men varje gång slutade de med att en majoritet valde att backa upp projektet.

Utgivningen blev dock inte den fest som många kommunpolitiker hoppats. Mottagandet var på många håll svalt. I Fréttatíminn var det iskallt. Recensenten Páll Baldvin Baldvinsson dömde ut Saga Akraness som ett hafsverk där teorier lanserades utan att det fanns verkliga belägg för dem.

Kommunen rasade mot recensionen och hävdade att den var förtal. Dåvarande kommunchefen Árni Múli Jónasson, förläggaren Kristján Kristjánsson och Gunnlaugur Haraldsson hotade att stämma Páll Baldvin Baldvinsson om han inte bad om ursäkt.

Någon ursäkt fick de inte. I stället hotade Páll Baldvin Baldvínsson med en motstämning. Han hävdade att kommentarerna om hans recension i sin tur kränkte hans yrkesheder och därför var förtal.

I slutändan blev det inga rättsprocesser. Árni Múli Jónasson upptäckte att stödet för att stämma Páll Baldvin Baldvinsson var svagt. Även om hans recension var långt ifrån uppskattad bland de kommunpolitiker som satsat mångmiljonbelopp på projektet så var läget knappast sådant att skattebetalarna skulle göra tummen upp åt en kostsam rättsprocess på deras bekostnad.

Saga Akraness blev ingen försäljningssuccé. Förlaget Uppheimar har försatts i konkurs.

Kommunen äger redan omkring hundra exemplar av de två första banden i Saga Akraness. I samband med förlagets konkurs vände sig konkursförvaltaren Sveinn Andri Sveinsson till kommunen med en förfrågan om att köpa lagret. Det handlade om 250 till 300 exemplar av praktverket.

Kommunchefen Regína Ásvaldsdóttir fick efter ett beslut i fullmäktige uppdraget att ta kontakt med Sveinn Andri Sveinsson. För kommunens räkning bjöd hon 500 000 isländska kronor för de kvarvarande exemplaren. Det var hälften av det pris som Sveinn Andri Sveinsson hade krävt.

Sveinn Andri Sveinsson var inte beredd att sälja böckerna för halva det bokförda värdet. Han säger till RÚV att det var därför han tackade nej till erbjudandet från kommunen:
"Människor tror alltid att de kan få någon rabatt när de har att göra med ett konkursbo. ... Jag ville ha en miljon, men kommunen bjöd hälften och det var helt enkelt för lite så böckerna hamnar sannolikt på tippen."
Kommunen tänker inte höja budet på lagret. Det säger kommunstyrelsens ordförande Ólafur Aðolfsson till RÚV. Även om kommunen beställde Saga Akraness så var det förlaget Uppheimar som ansvarade för utgivningen:
"Akranes kommun har ingen särskild användning för detta. Detta är ett storslaget verk och en heder för varje hem, men Akranes kommun har inget ansvar."
Här kan du läsa mer om turerna kring utgivningen av Saga Akraness.