onsdag 3 februari 2016

Socialdemokraternas kris: Toppnamn vill välja ny ledning

Socialdemokraternas opinionskris blir allt djupare. I Gallups senaste mätning får partiet bara 9,2 procent. Nu vill alltingsledamoten Ólína Þorvarðardóttir att partiet väljer ny ledning vid ett landsmöte redan i maj. Annars befarar hon att partiet riskerar att spricka. Ledaren Árni Páll Árnason säger sig vara redo för ett nytt ordförandeval redan till våren.

När Socialdemokraterna bildades var det med ambitionen om att bli ett brett vänsterparti. Men de senaste åren har partiet kämpat mot svaga opinionssiffror. Under Árni Páll Árnasons ledarskap har Socialdemokraterna nått historiskt dåliga nivåer med bara 9 procent av väljarstödet.

Gallups januarimätning innebär ingen förbättring. Stödet för Socialdemokraterna sjunker med 1,2 procentenheter till 9,2 procent. Hos Gallup är det partiets sämsta siffra någonsin.

Nästa ordinarie landsmöte äger rum i november - ett knappt halvår före alltingsvalet. Nu vill alltingsledamoten Ólína Þorvarðardóttir tidigarelägga landsmötet. Redan i maj vill hon att partiet ska välja en ny ledning.

Ólína Þorvarðardóttir gjorde först utspelet om ett tidigarelagt landsmöte i en sluten grupp på Facebook. Där skrev hon att dagens situation är ohållbar. Om inget görs akut kommer Socialdemokraterna inte att överleva hösten.

För Ólína Þorvarðardóttir handlar det inte bara om att välja ordförande. Hon säger till Vísir att landsmötet är nödvändigt för att kunna staka ut den politiska kursen för framtiden. Och om Árni Páll Árnason ska fortsätta att leda Socialdemokraterna behöver han förnya sitt mandat:
"Det kom en undersökning i går, en av många, som visar att Socialdemokraterna åter har under 10 procents stöd och det är faktiskt bara en bråkdel av vad det borde vara. ... Jag anser att detta i längden är en oacceptabel situation för ett parti som betraktar sig som en bärande kraft i isländsk politik. ... Det mandat som han har nu är mycket svagt efter det sista landsmötet - vi vet det - och det kan ha spelat in i hur det har blivit som det är. Åtminstone anser jag att vi inte kan vänta ända till november med att tvinga fram ett resultat i partiets ledningsfråga."
Under förra årets landsmöte utmanades Árni Páll Árnason av Sigríður Ingibjörg Ingadóttir. Då segrade han med en enda rösts marginal.

Någon given utmanare till Árni Páll Árnason finns inte. Ólína Þorvarðardóttir säger till Kjarninn att hon inte utesluter att hon själv skulle kandidera till uppdraget som ordförande.

Árni Páll Árnason har tidigare inte sagt sig ha några funderingar på att avgå. Han säger till Hringbraut att han inte tänker lägga sig i diskussioner om ett landsmöte redan till våren. Han uppger också att han är beredd att ta strid om ordförandeposten:
"Jag är redo för en allmän omröstning om ordförandeskapet i Socialdemokraterna när som helst som partiets institutioner anser det rätt att hålla den."
I kväll håller partiets lokalavdelning i Akureyri ett extrainsatt möte. Där får medlemmarna ta ställning till ett uttalande som just uppmanar ledningen att tidigarelägga landsmötet. Syftet är att välja en ny ledning eftersom den nuvarande anses ha misslyckats att föra fram partiets politik.

I Gallups januarimätning är Piratpartiet största parti med bred marginal. Stödet ökar med 2,2 procentenheter till 35,3 procent. Det gör partiet till mätningens stora vinnare.

Självständighetspartiet backar 0,8 procentenheter till 24,4 procent. Koalitionspartnern Framstegspartiet ligger still på 12 procent.

Gröna vänstern ökar med 0,6 procentenheter till 10,8 procent. Ljus framtid ligger alltjämt under femprocentsspärren till alltinget. Partiet minskar 0,6 procentenheter till 3,6 procent.

Stödet för koalitionen mellan Självständighetspartiet och Framstegspartiet är 37,5 procent. Det är en ökning med 1,2 procentenheter jämfört med decembermätningen.

Här kan du läsa mer om Socialdemokraternas kris.