tisdag 23 februari 2016

Striden i Hushållens parti - ex-ordförande frias i domstol

Det var inte ärekränkning att beskylla Kristján Snorri Ingólfsson för att strunta i skulder och stoppa partistödet till Hushållens parti i egen ficka. Under rättegången i Héraðsdómur Reykjavíkur kunde Pétur Gunnlaugsson visa hur drygt 5,3 miljoner isländska kronor försvann från partiets konton till ordföranden och hans bror. Därför frias han av domstolen.

I alltingsvalet fick Hushållens parti 3,02 procent av rösterna. Det räckte inte för att ta sig över femprocentsspärren till alltinget, men väl för att säkra omkring 40 miljoner isländska kronor i partistöd under de kommande fyra åren.

I valet var det Pétur Gunnlaugsson som ledde Hushållens parti. Men efter valet lyckades Kristján Snorri Ingólfsson få ordförandevalet ogiltigförklarat. I stället blev han själv ordförande eftersom valet av Pétur Gunnlaugsson inte ansågs ha skett på korrekt sätt. Därmed fick han också tillgång till partikassan.

Hushållens parti bildades som en koalition mellan åtta mindre partier. Många medlemmar var utbrytare från Självständighetspartiet. För att spara tid använde sig Hushållens parti av samma partiregistrering som Republikpartiet, ett litet parti som leddes av Kristján Snorri Ingólfsson. Det var detta skifte som öppnade för den strid om ordförandeskapet inom Hushållens parti som han senare vann.

Sommaren 2014 ville medlemmar som kandiderat för Hushållens parti i alltingsvalet att partiet skulle göra en satsning på kommunalvalet i Reykjavík året därpå. Men det stod snart klart att intresset från Kristján Snorri Ingólfsson var obefintligt.

Under det gångna året hade partiverksamheten varit så gott som obefintlig. Kristján Snorri Ingólfsson hade dock anlitat sin bror Eyjólfur Vestmann Ingólfsson för olika uppdrag. Tillsammans hade de i juli 2014 plockat ut 5,3 miljoner isländska kronor från partiet. Utbetalningarna var ersättning för bland annat konsulttjänster till just Hushållens parti.

Samtidigt stod det klart att personer som under valrörelsen lagt ut pengar för Hushållens parti inte hade och inte skulle få betalt. Trots att partiet beviljats partistöd ansåg inte Kristján Snorri Ingólfsson att han hade någon skyldighet att ersätta de utlägg som gjorts av partiets kandidater.

I juli 2014 uttalade sig Pétur Gunnlaugsson om Kristján Snorri Ingólfsson i en intervju i Eyjan. Han hävdade att Kristján Snorri Ingólfsson tillsammans med sin bror hade rest till fotbolls-VM i Brasilien för partistödet. Vidare anklagade han dem för att bränna partistödet på privatkonsumtion och för att strunta i att betala partiets skulder.

Kristján Snorri Ingólfsson valde att stämma Pétur Gunnlaugsson för ärekränkning. Han krävde 1 miljon isländska kronor i skadestånd. Dessutom skulle han få ersättning för att publicera en rättelse hos Eyjan.

Men Héraðsdómur Reykjavíkur går alltså på Pétur Gunnlaugssons linje. I rätten sade han att uttalandena som han gjorde till Eyjan visserligen var obekväma för Kristján Snorri Ingólfsson, men att de var korrekta. Att partistödet inte användes till partiverksamhet utan bland annat till en resa till Brasilien var ett faktum.

I rätten vittnade flera personer som tidigare varit aktiva inom Hushållens parti. De gav en entydig bild av hur partiarbetet upphört när Kristján Snorri Ingólfsson fick kontrollen över partikassan.

I domen skriver Héraðsdómur Reykjavíkur att den som tar sig an en ledande roll i ett politiskt parti måste vara beredd på att det arbetet diskuteras i medierna. Det vore olyckligt för den fria debatten i det demokratiska samhället om politiska tvister skulle avgöras i domstol. I stället är det upp till väljarna att ta informerade beslut.

Pétur Gunnlaugsson frias från skadeståndskraven. I stället ska Kristján Snorri Ingólfsson stå för hans rättegångskostnader på 650 000 isländska kronor. Det är ingen vild gissning att pengarna tas från partistödet till Hushållens parti.

Här kan du läsa mer om striderna inom Hushållens parti och här kan du läsa domen i sin helhet.