torsdag 11 februari 2016

Turist drunknade vid Reynisfjara - nu vaktar polis stranden

Mannen stod på stenen i förgrunden när
han översköljdes av vågorna.
Foto: Lögreglan
En 39-årig man omkom i går vid Reynisfjara. Mannen stod på en sten och fotograferade när vågorna sköljde över honom. Strömmarna förde mannen 550 meter ut till havs. Dödsolyckan inträffade bara dagen efter att polischefen Sveinn Rúnar Kristjánsson efterlyst vakter på stranden efter en rad olyckstillbud de senaste veckorna. Från och med i dag kommer den att vaktas av polis.

Klockan 10.39 i går larmades räddningstjänsten till Reynisfjara vid Dyrhólaey utanför Vík í Mýrdal. En 39-årig man hade då överraskats av vågorna och släpats ut till havs av strömmarna. Mannen stod på en halvmeter hög sten när han översköljdes av vattenmassorna.

De starka strömmarna förde mannen 550 meter ut till havs. När räddningstjänsten med båt lyckades föra mannen i land stod det klart att hans liv inte gick att rädda. Han dödförklarades på stranden.

Mannen var enligt ett pressmeddelande från polisen en 39-årig kines som besökte Island tillsammans med sin fru. Paret reste på egen hand.

Kvinnan blev tillsammans med ytterligare en person vittne till olyckan. Hon stod längre upp på stranden. Mannen stod på en sten vid pelarbasaltklipporna vid den delen av stranden som kallas Kirkjufjara. Eftersom han var upptagen med att fotografera lade han inte märke till en plötslig våg som var betydligt kraftigare än de andra.

Ett trettiotal personer ryckte ut när larmet kom i går förmiddag. Det handlade om räddningstjänst från Vík í Mýrdal och Västmannaöarna, polis och en helikopter från kustbevakningen.

Från och med i dag ska polis börja vakta stranden. Beslutet har enligt ett pressmeddelande fattats av inrikesminister Ólöf Nordal, näringsminister Ragnheiður Elín Árnadóttir och Sveinn Kristján Rúnarsson, polischef i Suðurland. Samtidigt ska riskerna för besökare till stranden utvärderas.

Att polis ska övervaka stranden beskrivs som en nödåtgärd. Inledningsvis kommer polis att finnas på plats under de två närmaste veckorna. Då ska riskanalysen vara klar - och vad som händer därefter är oklart.

De senaste veckorna har en rad olyckstillbud inträffat vid Reynisfjara. Precis som i går har det handlat om turister som tagit sig fram till vattenbrynet för att plötsligt bli överraskade av höga vågor. Ásgeir Magnússon, kommunchef i Mýrdalshreppur, säger i Morgunblaðið att säkerheten vid Reynisfjara kommer att diskuteras i en nämnd i morgon:
"Det har naturligtvis hållits möten om detta många gånger och det har försökts att sätta upp varningar och allt som man har kunnat göra utöver att bara stänga området."
Varken polisen eller kommunen vill stänga Reynisfjara för besökare. Dessutom är marken i privat ägo.

Dödsolyckan inträffade bara dagen efter att Sveinn Kristján Rúnarsson gått ut och sagt att vakter bör finnas på plats på Reynisfjara för att förhindra att turister utsätter sig för onödiga risker. Uttalandet kom med anledning av flera olyckstillbud under de senaste veckorna. Flera besökare har då varit nära att släpas med ut till havs av strömmarna när kraftiga vågor slagit in över stranden.

Stränderna vid Reynisfjara vid Dyrhólaey utanför Vík í Mýrdal lockar varje år hundratusentals besökare. Särskilt populär är den del av stranden som heter Kirkjufjara. Men det är också här som de flesta olyckstillbuden sker.

Vågorna vid Kirkjufjara är oberäkneliga. Plötsligt kan det komma betydligt kraftigare vågor som når tio meter längre in på stranden. Besökare som står ända ute i vattenbrynet riskerar inte bara att bli genomblöta, utan också att spolas bort av vågorna och släpas med ut till havs.

Den näst senaste dödsolyckan inträffade 2007. Då var det en amerikansk kvinna som överraskades av vågorna. De starka strömmarna förde henne ut till havs. När kvinnans kropp senare kunde dras i land var hennes liv bortom räddning.

Liknande olyckstillbud har inträffat flera gånger bara de senaste veckorna. De varningsskyltar som har satts upp tycks inte ha haft avsedd effekt. Ständigt är turister som inte är medvetna om faran nära att drunkna vid Reynisfjara.

Sveinn Kristján Rúnarsson sade i måndags till RÚV att situationen vid Kirkjufjara är oacceptabel. För att förhindra nya dödsolyckor vill han ha vakter på plats vid stranden som ser till så att besökare inte går ända ut i vattenbrynet:
"Landet behöver vakna och inse att här finns turister året runt och att vi behöver bygga upp en säkerhetsservice i enlighet med det. Vi kan inte stoppa huvudet i sanden och hoppas att allt går bra."
Förhoppningen från polisens sida var att varningsskyltarna skulle räcka. Sveinn Kristján Rúnarsson sade till RÚV att det var uppenbart att de inte var nog för att få turister att inse hur farliga vågorna kan vara:
"För två år sedan lät vi ta fram bättre skyltar vid gångvägen. Och så avgränsades parkeringsplatsen bättre med rep så att människor snarare skulle ta gångstigen till entrén och passera förbi skylten. Men det verkar inte ändra på det att människor leker vid strandkanten och utsätter sig för fara."
Smári Sigurðsson, ordförande för räddningstjänsten Landsbjörg, sade i Morgunblaðið i måndags att utryckningarna till Kirkjufjara är många. Ofta hinner dock andra resenärer och reseledare undsätta turister som blir översköljda av vågorna:
"Jag gillar inte befallningar och förbud, men om det inte räcker att ha informationsskyltar är kanske nästa steg att överväga något slags övervakning så att det blir möjlighet att informera turisterna. Jag vet inte vem som skulle ha hand om det, men jag välkomnar polischefens fokus på detta område."
Gårdagens drunkningsolycka innebär att två kinesiska turister har omkommit på Island i år. I slutet på januari miste en 26-årig kvinna livet när hon dök i Silfra. Utredningen av den drunkningsolyckan pågår fortfarande.

Här kan du läsa mer om Reynisfjara och här och här kan du se bilder på olyckstillbud från de senaste veckorna.