tisdag 2 februari 2016

Turist litade på gps - hamnade 38 mil från Reykjavík

Efter att ha landat på flygplatsen i Keflavík knappade mannen in Laugarvegur på gps:en. Målet var Hótel Frón i Reykjavík. Fem timmar senare bankade han på en dörr i Siglufjörður och frågade efter hotellet. Mannen hade helt missat att gps:en visade vägen till Siglufjörður på norra Island i stället för till huvudstaden. Det rapporterar Vísir.

Att turister blir lurade av sin gps är ganska vanligt. En klassisk felkörning är att välja fel Þingvellir och hamna utanför Stykkishólmur i stället för i nationalparken. Mer ödesdigert är det när turister litar mer på gps:en än på omdömet och kör in på avstängda vintervägar bara för att fastna och för att därefter tvingas betala en dyr bärgning.

Men det finns också mer sällsynta misstag. Ett sådant var den amerikan som för några år sedan bokade ett flyg till Þórshöfn - isländska för Tórshavn - och räknade med att landa på Färöarna. I stället visade det sig att personen i stället för ögruppens huvudstad hamnade i lilla Þórshöfn på nordöstra Island.

I går morse kvitterade en amerikansk man ut en hyrbil på flygplatsen i Keflavík. Han skulle köra till Reykjavík och övernatta på Hótel Frón på Laugavegur. Men det var först 38 mil senare som han stannade - i Siglufjörður.

Där knackade han strax efter lunch på hos Sigurlína Káradóttir och frågade om Hótel Frón fanns i krokarna. Hon berättar för Vísir att hon först inte trodde att mannen hade kunnat hamna så vilse:
"Han knackade på och frågade om han var på rätt adress och jag tittade naturligtvis på kvittot, tittade så på honom och trodde att detta var ett skämt. ... Han visste inte alls vart han skulle vara. Så jag bjöd honom att komma in och erbjöd mig att ringa hotellet åt honom och förklara för honom att han inte skulle komma till Hótel Frón i dag. Han fick bokningen ändrad så han åker dit senare i veckan."
I stället fick mannen ta in på Hótel Sigló för natten. Amerikanens syfte med resan var visserligen att resa runt landet, men tanken var inte att köra direkt till norra Island efter en lång flygtur över Atlanten.

Sigurlína Káradóttir säger till Vísir att mannen efter ett tag hade börjat ana oråd. Han hade inte räknat med att det skulle ta många timmar att köra mellan Keflavík och Reykjavík. Men varje gång han knappade in adressen ska gps:en ha dirigerat honom till Siglufjörður i stället för till Reykjavík. Resan blev därmed 43 mil i stället för fem mil.

Facebook finns en förklaring till misstaget. Mannen skrev Laugarvegur och inte Laugavegur. Den felaktiga bokstaven betydde alltså en omväg på 38 mil enkel resa.

Men kanske är det inte den amerikanske turisten som ska ta på sig ansvaret, utan Hótel Frón. Enligt Nútíminn finns det nämligen gott om bokningssajter där hotellet felaktigt uppges ligga på Laugarvegur - om än i Reykjavík och inte i Siglufjörður.

Att Hótel Frón på nätet ofta felaktigt sägs ligga på Laugarvegur i Reykjavík fick hotellchefen Gísli Úlfarsson att reagera. I går kväll började han att korrigera de felaktiga stavningarna på olika bokningssajter. Han säger till Vísir att han aldrig tidigare varit med om något liknande misstag:
"Detta är mycket speciellt, att inte kontrollera vilken stad han är på väg till. ... Han ringde oss i går kväll och jag trodde att detta var något skämt. Jag kunde inte tro att han hade kommit till Siglufjörður."
Nu väntas amerikanen till Hótel Frón under onsdagen. Om han väljer rätt Laugavegur. Det är nämligen en gatuadress som finns i flera isländska städer.