måndag 22 februari 2016

Underleverantör till Icewear misstänks för människohandel

En 40-årig man sitter häktad misstänkt för människohandel. Mannen driver ett företag i Vík í Mýrdal som är underleverantör till Icewear. I sin bostad misstänks han ha tvingat två kvinnor att arbeta under slavliknande förhållanden. Fler anställda jobbade åt mannens företag i Icewears lokaler. Icewear förnekar all kännedom om arbetsvillkoren hos underleverantören.

Vid lunchtid i torsdags greps en 40-årig man i Vík í Mýrdal misstänkt för människohandel. I fredags beslutade Heráðsdómur Suðurlands enligt ett pressmeddelande att mannen ska sitta häktad till och med den 18 mars. Misstankarna gäller människohandel inom bolaget Vonta International, som mannen äger tillsammans med sin hustru.

Vonta International fungerade som underleverantör åt Drífa, det bolag som äger varumärket Icewear. Drífa köpte för fyra år sedan Víkurprjóns lokaler i Vík í Mýrdal. Där ska mannen ha hyrt tre platser åt sömmerskor och en kontorsplats åt sig själv. Plaggen ska därefter ha transporterats till hans bostad i samhället där de ska ha färdigställts av två kvinnor.

De två kvinnorna tros ha arbetat under slavliknande förhållanden i bostadens källarvåning. Obekräftade uppgifter gör gällande att de ska ha betalat mannen 1 miljon lankesiska rupier - omkring 900 000 isländska kronor - för att få arbeta åt honom. Samtliga anställda är lankeser.

Både mannen och hans hustru är från Sri Lanka. Hon har bott på Island i elva år medan mannen kom till landet för två år sedan.

Vid två tillfällen har mannen dömts till besöksförbud mot kvinnan. Hon ska vid flera tillfällen ha vänt sig till grannar och vädjat om hjälp efter att ha blivit misshandlad av honom. Hon var tidigare anställd vid Víkurprjón och jobbade vidare även en tid efter att Drífa köpt företaget.

Vonta International har under en tid varit föremål för myndigheternas intresse. Mot slutet av förra året fick tre anställda lämna landet eftersom de saknade arbetstillstånd. Då var det den regionala fackföreningen Verkalýðsfélag Suðurlands som larmade myndigheterna.

Det senaste besöksförbudet - som ännu inte har vunnit laga kraft - utdömdes tidigare i februari. Enligt obekräftade uppgifter ska det ha varit saker som kom fram under den utredningen som ledde fram till torsdagens gripande.

Icewear sade i torsdags upp avtalet med Vonta International. Det var dock en slump att det skedde samma dag som mannen greps. Skälet var att anställda inte fått sin lön i tid. Ágúst Þór Eiríksson, vd för Icewear, säger till Vísir att han inte vill kommentera utredningen:
"Detta rör inte direkt vårt företag."
I ett pressmeddelande uppger Icewear att det inte haft någon kännedom om bristfälliga förhållanden för anställda vid underleverantören Vonta International.

Már Guðna­son, ordförande för Verka­lýðsfé­lag Suður­lands, säger i Morgunblaðið att han inte tror på att Icewear inte skulle ha anat oråd. Han hävdar till exempel att Icewear skulle ha känt till att anställda vid underleverantören saknade arbetstillstånd:
"Naturligtvis visste de om detta. Jag tycker att det är otroligt att de säger att de inte känt till detta."
Som fackordförande efterlyser han ett ansvar från Icewear även för underleverantörer. Már Guðnason anser att Icewear har en skyldighet att kontrollera sina underleverantörer och att företaget inte kan svära sig fritt från ansvar.

De fem sömmerskor som var anställda av Vonta International har nu anställts direkt av Icewear. En av dem är den misstänkte mannens fru.

Vonta International grundades i juli 2014. Företaget gjorde det året en förlust på 395 591 isländska kronor. Den största utgiften var löner och arbetsgivaravgifter på drygt 2,5 miljoner. I snitt var två personer anställda av Vonta International.

Det är oklart om företaget varit underleverantör åt andra varumärken. Vonta International tycks åtminstone ha haft planer på att sälja egen produktion. I februari 2015 sökte Vonta International tillstånd för en försäljningsvagn vid Skógafoss. Ansökan fick dock nej av Rangárþing eystra eftersom det inte var förenligt med kommunens detaljplan för området.

Mannens hustru är inte misstänkt för delaktighet i människohandeln. De två kvinnorna har liksom mannen förhörts av polis. Det är sannolikt att utredningen kommer att ta tid eftersom polisen behöver hjälp med information från myndigheter i Sri Lanka.

Maxstraffet för människohandel är tolv års fängelse.