torsdag 4 februari 2016

Vill gräva tunnel genom Heimaklettur till stranden Langa

En sjuttio meter lång tunnel rakt genom Heimaklettur till stranden Langa på Hemön. Det föreslår tidigare alltingspolitikern Árni Johnsen. Reaktionerna från miljö- och stadsplaneringsnämnden är positiva - men kommunpolitikerna efterlyser en plan för hur tunnelbygget ska gå till och vem som ska finansiera det.

I tjugo år representerade Árni Johnsen Självständighetspartiet i alltinget. Som bosatt på Hemön tog han ofta upp kommunikationerna mellan Västmannaöarna och fastlandet i parlamentet. Ett förslag som han återkom till var en tunnel mellan Hemön och Kross i Landeyjar på fastlandet.

En fast förbindelse med övriga Island var snarast en dröm för såväl Árni Johnsen som många andra öbor. Det var inte bara de enorma kostnaderna för en milslång undervattenstunnel som gjorde att förslaget aldrig fick gehör. Dessutom hade riskerna för jordskalv och vulkanutbrott alltid utgjort ett hot mot ett sådant bygge.

När nu Árni Johnsen i stället vänder sig till miljö- och stadsplaneringsnämnden på Hemön är det en betydligt mindre tunnel han har i åtanke. Men även denna idé har länge cirkulerat bland lokalbefolkningen.

279 meter över havet är Heimaklettur Västmannaöarnas högsta berg. Det består till stor del av tuff och bildades i vulkanutbrott för omkring 10 000 år sedan. Det gör Heimaklettur till en av de äldsta delarna av ön tillsammans med grannberget Ystiklettur och Dalfjall.

Att ta sig upp på Heimaklettur är populärt bland öborna, men det handlar inte om någon enkel klättring. Neðri-Kleifar, en av bergets utlöpare, står dessutom i vägen för alla som vill ta sig till stranden Langa.

Eftersom stranden är så svårtillgänglig är den i dag främst ett tillhåll för sjöfåglar. Men Árni Johnsen vill att sandstranden och grässlänten ska kunna besökas även av den som inte vill klättra över Heimaklettur. Stranden ligger ofta i lä. Dessutom finns det få andra stränder på den vulkaniska ön där det är lika lätt att komma ned till vattnet.

Árni Johnsens förslag är att borra en sjuttio meter lång tunnel rakt genom Heimaklettur. Tanken är att den ska vara fyra meter bred och fyra meter hög. Tunneln ska alltså göra Langa tillgänglig för besökare.

Politikerna i miljö- och stadsplaneringsnämnden ser positivt på förslaget. Men det blir inget direkt klartecken för Árni Johnsens initiativ. I stället uppmanas han att ta fram en plan för hur tunnelbygget ska gå till, hur det ska finansieras och vilka konsekvenser det får för omgivningarna. Politikerna i nämnden önskar att han går igenom olika alternativ tillsammans med företrädare för kommunen. Först därefter kan det bli aktuellt med ett beslut.

Enligt Árni Johnsen står han inte ensam bakom förslaget. Han skriver till nämnden att han representerar en grupp intresserade öbor.

Här kan du läsa mer om Árni Johnsens förslag till en tunnel mellan Hemön och fastlandet.