måndag 15 februari 2016

Vill se förnamn i stället för efternamn på landslagströjor

I sommarens fotbolls-EM i Frankrike bör det isländska landslaget ha spelarnas förnamn i stället för efternamn på ryggen. Det kravet framförs i en pågående namninsamling. Spelarna uppmanas att under mästerskapet hedra den för Island unika förnamnstraditionen i stället för att anpassa sig till internationella normer.

När de isländska herrarna för första gången kvalificerade sig för ett internationellt mästerskap i fotboll var det med efternamn på ryggen. Att ha efternamnet på tröjan är vardag för utlandsproffs, men det går emot den inhemska traditionen att alltid kallas efter sitt förnamn.

I en namninsamling framförs nu kravet att spelarna i sommarens EM-turnering ska ha förnamnen på ryggen. En sådan ändring skulle enligt uppropet stärka banden såväl mellan spelarna som till folket. Dessutom skulle det ge laget något unikt.

Andra argument är enligt namninsamlingen - som är riktad till fotbollsförbundet KSÍ - att det skulle spara utrymme på tröjorna och att det skulle minska förväxlingsrisken eftersom det sannolikt kommer att finnas exempelvis flera Sigurðsson och Skúlason i truppen.

Inte minst när det gäller spelare från Sydamerika finns det redan många som bryter mot efternamnsnormen och använder förnamn eller artistnamn på sina tröjor. Därför anser initiativtagarna att det inte finns några hinder för Island att göra något liknande.