onsdag 30 mars 2016

21 nya flyktingar från Syrien på väg till Island

I nästa vecka kommer ytterligare 21 syriska flyktingar till Island. Det är fem familjer som får bostäder i Hafnarfjörður och Kópavogur. Just nu befinner de sig i flyktingläger i Libanon där de får information om Island. Samtidigt pekar allt på att antalet asylsökande kommer att bli rekordstort även under 2016.

I januari anlände 35 kvotflyktingar från Syrien till Island. De är i dag bosatta i Akureyri och Kópavogur. Barnen har börjat i skola eller går hos dagmamma. Flera av de vuxna har påbörjat praktik på arbetsplatser. Samtliga går på undervisning i isländska.

Regeringen erbjöd sig i ett första skede att ta emot 55 syriska kvotflyktingar. Tre av de familjer som fick erbjudandet om en fristad på Island valde dock att tacka nej. En annan familj fick vänta eftersom en kvinna var höggravid.

Den 6 april anländer 21 flyktingar fördelade på fem familjer till Island. De får bostäder i Hafnarfjörður och Kópavogur. I nuläget befinner de sig i flyktingläger i Libanon. Under veckan får de information om det nya hemlandet så att de har med sig vissa kunskaper om hur det isländska samhället fungerar.

Som ett svar på krav från oppositionen och en stark opinion utlovade regeringen i höstas att fler syriska flyktingar ska få möjlighet att komma till Island. Än så länge har dock inte socialminister Eygló Harðardóttir gett besked om när det kan bli aktuellt att ta emot ytterligare kvotflyktingar.

Samtidigt fortsätter personer från Syrien att söka asyl på Island. Under januari och februari anlände 87 asylsökande - vilket var lika många som hela första halvåret 2015. Förra året var antalet asylsökande rekordhöga 355 personer. I år räknar Útlendingastofnun med att antalet kommer att bli mellan 600 och 1 000 personer.

Den 7 mars i år registrerade Útlendingastofnun årets hundrade asylsökande. Av dessa var 75 män och 25 kvinnor. 80 personer var 18 år eller äldre medan det fanns minst tre ensamkommande barn bland de asylsökande.

Flest asylsökande - 24 personer - kom från Albanien. Vidare kom 19 från Makedonien, 17 från Irak och 10 från Syrien. Albaner utgjorde även förra året den största gruppen av asylsökande. Hittills har dock inte en enda alban fått asyl på Island. Däremot har några familjer fått uppehållstillstånd av humanitära skäl.

Här kan du läsa mer om Islands flyktingmottagande.