fredag 11 mars 2016

28-åringen erkänner ansvar för dödsolycka på ringvägen

En 28-årig kinesisk turist erkände sig i går skyldig till vållande till annans död och vållande till kroppsskada efter en trafikolycka vid bron över Hólá på annandagen. Föraren i den mötande bilen omkom i kollisionen. Efter gårdagens rättegång vid Héraðsdómur Suðurlands hävdes mannens reseförbud. Dom i målet väntas under nästa vecka.

Upp till sex års fängelse kan bli straffet för den 28-årige kinesiske turist som på eftermiddagen den 26 december förra året var inblandad i en allvarlig olycka vid Hólá. På väg över den enfiliga bron kolliderade han med en mötande bilist. Föraren, en 46-årig japan, omkom i kollisionen medan mannens fru och parets två barn ådrog sig skador som inte var livshotande.

Bron över Hólá i Öræfi mellan Fagurhólsmýri och Jökulsárlón är en av 39 enfiliga broar längs ringvägen. 28-åringen har enligt åtalet inte anpassat farten efter väglaget. Vid ögonblicket för kraschen ska han inte ha haft full kontroll över fordonet eftersom vägbanan var täckt av snö och slask.

28-åringens hastighet vid ögonblicket för kollisionen har beräknats till 60 kilometer i timmen. Information från hyrbilens gps ska dock visa att han precis före kraschen körde fortare än tillåtna 90 kilometer i timmen.

Åklagaren har lagt ner stor energi på att försöka bevisa att mannen kört vårdslöst och inte anpassat hastigheten efter väglaget. 28-åringen höll en betydligt högre hastighet vid olyckan än vad den mötande bilen gjorde - trots att den nästan var över bron och det var 28-åringen som skulle lämna företräde.

I förhör har 28-åringen sagt att han inte kände till att det fanns enfiliga broar. Han ska 250 meter före bron ha sett skyltar som varnade för att vägen skulle smalna av. Då ska han också ha sänkt hastigheten. Att han tidigare kört för fort ska enligt 28-åringen inte ha haft något samband med olyckan.

Att olyckan ändå kunde inträffa förklarade 28-åringen med att bron ligger något högre än vägbanan. Därför ska han inte ha sett det mötande fordonet som var på väg över bron.

Under gårdagens rättegång vid Héraðsdómur Suðurlands ska mannen enligt RÚV ha erkänt sig skyldig till vållande till annans död och vållande till kroppsskada. Efter rättegångens slut hävdes det reseförbud som mannen varit belagd med till och med den 22 april.

Skälet till att 28-åringen inte fått lämna Island är att han saknar kopplingar till landet. Han anlände tillsammans med sin fru den 22 december förra året. Åtta dagar senare skulle de återvända till hemmet i London.

Bägge är kinesiska medborgare som är bosatta i Storbritannien. Mannen driver ett eget företag och han har inför rätten tidigare klagat på att reseförbudet gjort det omöjligt för honom att sköta verksamheten. Dessutom ska det äventyra hans framtid i Storbritannien eftersom han måste befinna sig ett visst antal dagar i landet. För att få reseförbudet hävt har mannen varit beredd att betala tio miljoner isländska kronor i borgen. Denna begäran underkändes av Hæstiréttur Ìslands.

Dom väntas i mitten av nästa vecka.

Här kan du läsa mer om olyckan och här kan du läsa beslutet om reseförbudet i sin helhet.