onsdag 2 mars 2016

Alltingsledamot vill stänga Islands gränser för asylsökandeStäng gränserna och tvinga asylsökande att återvända direkt efter att de landat på flygplatsen i Keflavík. Det föreslog självständighetspartisten Ásmundur Friðriksson i alltinget i går dagen efter att en asylsökande hotat att bränna sig levande. Hans syn på asylsökande fick hård kritik både från de egna leden och från oppositionen.

Ásmundur Friðriksson har sedan tidigare utmärkt sig genom en rad islam- och främlingsfientliga uttalanden. Förra året föreslog han att samtliga muslimer i landet skulle utredas för eventuella kopplingar till terroriströrelser. Han ansåg inte att en granskning utifrån religionstillhörighet skulle vara rasistisk.

Internt har kritiken mot Ásmundur Friðriksson varit hård. En inte ovanlig åsikt bland självständighetspartister är att han skulle passa betydligt bättre hos koalitionspartnern Framstegspartiet, där ordföranden Sigmundur Davíð Gunnlaugsson hittills inte agerat mot rasistiska uttalanden.

I måndags hotade en asylsökande bosatt i Kjalarnes inom Reykjavíks kommun med att ta sitt liv genom att bränna sig levande. Polis kunde stoppa mannen utan att någon kom till skada. Ásmundur Friðriksson tog upp händelsen i alltinget i går och hävdade att den visade att gränserna borde stängas för asylsökande.

Ásmundur Friðrikssons förslag gick ut på att alla flyktingar som anlände med flyg till Keflavík så snart som möjligt skulle sättas på ett plan tillbaka. De skulle alltså inte få någon möjlighet att söka asyl på Island:
"Flyktingströmmen är som vi hört de senaste månaderna ett enormt problem. Svenskar och danskar har stängt sina gränser för att begränsa flyktingars ankomst och för att kunna kontrollera vilka som kommer till landet. Österrikare och Balkanländerna har hållit särskilda möten på grund av Schengen-områdets problem, men Grekland står vidöppet och där strömmar flyktingar in som aldrig förr och har en öppen väg in i Schengen-länderna."
På nytt talade Ásmundur Friðriksson om góða fólkið ('de goda människorna'), en nedsättande benämning på personer som vill se ett generöst flyktingmottagande. Han hävdade att många inte vågade visa sitt missnöje med dagens situation:
"Jag känner naturligtvis av egen erfarenhet till hur svårt det är att delta i denna debatt. Man rivs itu av de goda människorna och massmedierna om man törs öppna munnen och ha en åsikt. Människorna i landet vågar inte offentliggöra en åsikt i dessa frågor."
Reaktionerna från de egna leden kom snabbt. Självständighetspartiets ungdomsförbund påminde på Facebook om att det senaste landsmötet tog ställning för flyktingmottagande och för ökade anslag till flyktingkrisen:
"Detta är en dålig uppfattning hos Ásmundur och den belyser först och främst hans brist på förståelse för läget i Syrien. Att föreslå att människor skickas tillbaka till krigshärjade områden är naturligtvis otroligt och inte passande för en alltingsledamot för Självständighetspartiet."
Partikamraten och alltingsledamoten Unnur Brá Konráðsdóttir kom med en liknande påminnelse på Facebook. Inlägget gillades av bland annat alltingsledamoten Guðlaugur Þór Þórðarson och Halldór Halldórsson, partiets ledare i Reykjavík. Davíð Þorláksson, tidigare ordförande för Självständighetspartiets ungdomsförbund, föreslog i stället att införa gränskontroller i Reykjavík så att han skulle slippa Ásmundur Friðriksson i den isländska huvudstaden.

Áslaug Friðriksdóttir, fullmäktigeledamot i Reykjavík, skrev på Facebook att hon inte ansåg sig tillhöra "de goda människorna" men att Ásmundur Friðrikssons förslag var "märkligt och dåligt". Kollegan Hildur Sverrisdóttir stämde in i kritiken och påminde även hon om den flyktingpolitik som regeringen klubbat.

Även från oppositionen var kritiken skarp. Árni Páll Árnason, ordförande för Socialdemokraterna, ansåg att Ásmundur Friðrikssons jämförelse mellan Sverige, Danmark och Island var orimlig:
"En alltingsledamot för Självständighetspartiet hoppar på Trump-vagnen och förvanskar sanningen om asylsökande. Det får dock anses ganska osannolikt att han i praktiken vill minska islänningars resefrihet genom att gå ur Schengen. Han jämför så läget i Island med det i Sverige och Danmark, men svenskarna har per invånare tagit emot flest asylsökande i Europa. Vi står dem långt efter. Det är inte svårt att vara i samma lag som 'de goda människorna och massmedierna' som blottlägger galenskapen."
Halldór Auðar Svansson, fullmäktigeledamot för Piratpartiet i Reykjavík, hävdade att Ásmundur Friðriksson måste sakna kontakt med verkligheten om han inte förstod varför hans uttalanden väckte upprördhet. Óttarr Proppé, ordförande för Ljus framtid, fördömde även han Ásmundur Friðriksson på Facebook:
"Ska man bekymra sig mer för dem som vill vara goda eller för dem som vill vara onda? Jag kunde inte vara mer oense med alltingsledamoten. Ondska är helt enkelt oacceptabelt."
Under januari anlände 49 asylsökande till Island. Den man som i måndags försökte tända eld på sig själv sökte om asyl för sex veckor sedan och ska redan ha fått ett besked. Det uppger Útlendingastofnun i ett pressmeddelande. Myndigheten uppger inte om mannen fått avslag på sin ansökan. Eftersom processen gick så snabbt är det dock sannolikt att han kommer från ett land som betraktas som säkert.

Här kan du läsa mer om Ásmundur Friðrikssons tidigare utspel.