fredag 4 mars 2016

Biluthyraren Cheap Jeeps vd åtalas för skattebrott

När biluthyraren Cheap Jeep ehf. gick i konkurs hade vd:n inte betalat moms och en rad andra skatter. Nu åtalas mannen vid Héraðsdómur Reykjavíkur för skattebrott. Det handlar om skatteskulder på 32,4 miljoner isländska kronor som inte betalats. Enligt åtalet ska vd:n under en treårsperiod vid flera tillfällen ha struntat i skatterna.

I oktober 2014 gick biluthyraren Cheap Jeep ehf. i konkurs. Verksamheten drivs dock vidare i ett annat bolag men med samma varumärke. Det nya ägarbolaget heter Irent ehf.

Cheap Jeep är Islands kanske mest skandalomsusade biluthyrare. Sommaren 2013 visade det sig att företaget hyrde ut bilar som varken var försäkrade eller registrerade som hyrbilar. Vid en inspektion tog polisen registreringsskyltar i beslag från oförsäkrade fordon.

Bristerna uppdagades efter att en kund varit inblandad i en olycka. Cheap Jeep krävde henne först på självrisken på 250 000 isländska kronor - trots att bilen inte var försäkrad. Snart dök det dock upp ett krav från Internationella trafikförsäkringsföreningen, det organ som behandlar trafikolyckor där någon av de inblandade saknar försäkring.

Olaglig uthyrning av bilar var alltså inte Cheap Jeeps enda brist. I tre års tid struntade dessutom Cheap Jeep systematiskt att betala moms och andra skatter.

Cheap Jeep grundades sommaren 2009. Då ägdes verksamheten av Arctic Roadtrip ehf. Det bolaget gick i konkurs i september 2012. Skulderna lämnades kvar i det gamla bolaget medan nygrundade Cheap Jeep ehf. tog över verksamheten. Det gick i sin tur i konkurs i oktober 2014. Då flyttades verksamheten till Irent ehf.

Den man som var vd för såväl Arctic Roadtrip ehf. som Cheap Jeep ehf. har nu inför Héraðsdómur Reykjavíkur åtalats för skattebrott. Mellan 2011 och 2014 ska mannen vid flera tillfällen ha struntat i att betala moms och andra skatter och avgifter.

Sammanlagt handlar det om 32,4 miljoner isländska kronor som inte betalats. Av dessa härrör 21,6 miljoner från Cheap Jeep ehf. och 10,8 miljoner från Arctic Roadtrip ehf. Totalt står momsen för drygt hälften av skatteskulderna.

Här kan du läsa mer om skandalerna kring Cheap Jeep.