torsdag 17 mars 2016

Biluthyraren Cheap Jeeps vd döms för skattebrott

Systematiskt struntade biluthyraren Cheap Jeeps vd att betala skatter och andra avgifter. Totalt var det 32,4 miljoner isländska kronor som 41-åringen aldrig betalade in till staten. Nu döms mannen att betala 63 miljoner i skadestånd. Han får dessutom en villkorlig fängelsedom på åtta månader. Han ska även stå för rättegångskostnader.

Den skandalomsusade biluthyraren Cheap Jeep har de senaste åren genomgått en rad konkurser. Men vid varje konkurs har tillgångarna flyttats över till ett nytt ägarbolag för samma varumärke. Skandalerna har varit flera genom åren. Bland annat har Cheap Jeep ertappats med att hyra ut oförsäkrade och oregistrerade bilar.

En 41-årig Reykjavíkbo var vd för bolagen Cheap Jeep ehf. och Arctic Roadtrip ehf. som under flera år drev Cheap Jeep. Bägge undanhöll staten under denna period skatter och avgifter för 32,4 miljoner isländska kronor.

Under rättegången i Héraðsdómur Reykjavíkur erkände 41-åringen skattebrotten. Domaren tog hänsyn till detta och att han var tidigare ostraffad.

Straffet för mannen blir 63 miljoner isländska kronor i skadestånd. Om inte summan betalas inom fyra veckor får han sitta i fängelse i 270 dagar. Mannen fick också en villkorlig fängelsedom på åtta månader. Om han inte gör sig skyldig till brott inom de närmaste två åren slipper han avtjäna det straffet.

Biluthyraren Cheap Jeep drivs i dag av bolaget Irent ehf.

Här kan du läsa mer om åtalet mot mannen och här kan du läsa domen i sin helhet.