söndag 20 mars 2016

Bonde plågade ihjäl ko - band djuret efter bilen och körde

Efter sin första dag i livet ute på grönbete ville kvigan inte gå in i ladugården. Bonden körde då först på kvigan med sin jeep. Därefter band han kvigan efter jeepen. Det skadade djuret kunde inte stå upp länge. När bonden var framme vid ladugården var kvigan död. Trots att bonden utsatte kvigan för dödligt djurplågeri åtalades han inte, rapporterar Fréttatíminn.

I juni förra året kallades Matvælastofnun till en gård på nordvästra Island. Larmet till myndigheten gällde djurplågeri. Flera kor skulle enligt rapporter ha dödats av bonden. Den som kontaktade myndigheten var mannens tidigare sambo.

Vid ett tillfälle ska enligt Fréttatíminn flera personer ha blivit vittne till hur bonden plågade ihjäl en kviga. Det unga djuret släpptes tidigare samma dag ut på grönbete för första gången i sitt liv. På kvällen var kvigan inte alls intresserad av att återvända till ladugården.

Efter att först ha försökt på egen hand satte sig bonden på hästryggen. Inte heller då lyckades han driva in kvigan i ladugården. Bonden satte sig då bakom ratten på sin jeep. Han körde först på kvigan med sådan kraft att stötfångaren gick sönder. Kvigan skadades men kunde ändå fortsätta stå.

Nästa steg var att mannen band ett rep om kvigans hals. Därefter fäste han repet i dragkroken. Bonden körde i maklig fart. En stund lyckades kvigan gå efter fordonet, men det dröjde inte länge innan djuret kollapsade.

Bonden stannade och gick ut ur jeepen. Han tog en staketstolpe och började att slå kvigan, som reste sig på nytt. Bonden började köra på nytt, men den här gången föll kvigan ihop nästan omedelbart. Åter gick han ut och slog djuret med stolpen. Kvigan reste sig inte mer.

Nästa gång bonden stannade var han framme vid ladugården. Då var kvigan död.

Trots att vittnen såg hur bonden först körde på och sedan slog och släpade kvigan efter jeepen åtalades han inte. Matvælastofnun ansåg enligt ett pressmeddelande att det handlade om ett uppenbart brott mot djurskyddslagen. Myndigheten hade då inte lov att utfärda böter. Bonden - som inte tidigare misstänkts för djurplågeri - fick i stället en erinran och besked om att distriktsveterinären skulle dyka upp oftare.

Hall­gerður Hauks­dótt­ir, ordförande för djurskyddsföreningen Dýra­vernd­ar­sam­band Íslands, säger i Morgunblaðið att fallet med kvigan visar att det behövs en lagändring. I dag är det bara Matvælastofnun som kan åtalsanmäla djurplågeri till polisen. Hon vill även att bönder som gör sig skyldiga till djurplågeri inte ska få statliga bidrag. Det förslaget ströks både ur den nya djurskyddslagen och från det nya jordbruksavtalet.