tisdag 15 mars 2016

Bonde stänger väg till flygplansvraket på Sólheimasandur

Länge fanns det två vägar till flygplansvraket på Sólheimasandur. Nu är bägge historia. Markägaren Benedikt Bragason har tröttnat på besökare som inte följer den led till planet som han röjt. För att inte äventyra markerna blockerade han i går vägen som leder fram till vraket. Men han säger till Vísir att han gärna vill öppna den igen.

På eftermiddagen den 21 november 1973 drogs ett stort räddningspådrag i gång. En amerikansk Douglas Dakota C-117 hade tvingats nödlanda under en flygning mellan Höfn i Hornafjörður och Keflavík. Isbildning hade fått bägge motorerna att stanna. Något annat alternativ än att nödlanda på Sólheimasandur mellan Vík í Mýrdal och Skógar fanns inte.

Larmet kunde snart blåsas av. Planet hade landat på stranden utan att någon i besättningen kommit till skada. Snart visade det sig att planet var för skadat för att kunna lyfta för egen maskin. Amerikanska trupper plockade delar och utrustning från vraket, men någon bärgning blev det aldrig.

De senaste åren har flygplansvraket blivit ett allt populärare besöksmål. Länge fanns det två vägar ut på Sólheimasandur, men markägare stängde en av dem för något år sedan med målet att alla i stället skulle välja den väg som Benedikt Bragason, bonde på Ytri-Sólheimar, röjt fram till vraket.

Trots tydliga anvisningar om att följa leden är det vanligt med besökare som hittar egna vägar fram till vraket. Efter en period med mycket nederbörd har nu stora delar av området förvandlats till lervälling. Därför väljer nu Benedikt Bragason att åtminstone tillfälligt stänga området för besökare.

Markägarna tog beslutet i går morse. Benedikt Bragason säger till Vísir att han gärna vill att turister ska kunna beskåda vraket, men han har inga resurser att reparera de skador som uppstår när besökare struntar i anvisningarna:
"Tyvärr åks det så fritt på marken där att allt håller på att bli gyttjesörja. Den värsta åtgärden är naturligtvis att stänga, men vi ser ingen annan lösning för tillfället. ... Vi är bara arma bönder och vi har inte pengar till att skydda detta längre."
Till skillnad från många andra markägare på den isländska sydkusten säger Benedikt Bragason till Vísir att de inte har övervägt att börja ta betalt av besökare. Han kallar beslutet en "nödlösning" och hoppas att snart kunna öppna vägen fram till flygplansvraket på nytt:
"Förhoppningsvis hittar vi snart vad vi kan göra där och behöver inte ha stängt länge. Detta är naturligtvis ett mycket populärt besöksmål, ett av de populäraste här i kommunen, och vi tänker försöka hitta någon väg att lösa detta. Men åtminstone då det är en tid med så mycket väta så har vi stängt."
Det går fortfarande att promenera fram till flygplansvraket. Sträckan är ungefär tre kilometer.

Här kan du läsa mer om det amerikanska planets nödlandning på Sólheimasandur.