lördag 19 mars 2016

Borgmästare fick islandströja från 66° North stickad i Kina

När Icelandair i veckan premiärflög sträckan mellan Keflavík och Chicago fanns näringsminister Ragnheiður Elín Árnadóttir ombord. Med sig som gåva till borgmästaren Rahm Emanuel hade hon en islandströja från 66° North. Men handstickningsorganisationen Handprjónasamband Íslands sågar presenten. Tröjan var nämligen stickad i Kina.

En islandströja tillhör det vanligaste som turister köper med sig hem efter en resa till Island. Långt ifrån alla islandströjor är dock stickade i landet. Många större varumärken får tröjorna tillverkade i utlandet. Många använder inte ens isländsk ull. Ändå märks plaggen ofta på ett sätt som får det att framstå som om det handlar om isländsk tillverkning.

Handprjónasamband Íslands, en organisation som enbart säljer plagg handstickade av isländsk ull, har många gånger protesterat mot friluftsjättarnas ibland vilseledande märkning. Ofta används den isländska flaggan i marknadsföringen - vilket inte behöver betyda mer än att plagget är designat på Island.

En sådan debatt blossade upp i veckan när näringsminister Ragnheiður Elín Árnadóttir reste till Chicago med Icelandairs premiärflyg till den nya destinationen. Vid ett möte med borgmästaren Rahm Emanuel fick han en islandströja - närmare bestämt en modell från 66° North som kallas Grímsey. Den är tillverkad i Kina av isländsk ull.

Gåvan fick Handprjónasamband Íslands att reagera. I ett uttalande beklagade organisationen att Rahm Emanuel fick en islandströja stickad i Kina och de bilder som publicerades från när gåvan överlämnades:
"Vi inom Handprjónasamband Íslands är bedrövade av denna syn. Ett sådant plagg skulle aldrig finnas till försäljning i våra butiker. Handprjónasamband Íslands gör sitt bästa för att sälja välgjorda islandströjor och alla våra tröjor är stickade på Island, vilket inte är fallet med många av de tröjor som säljs här."
66° Norths marknadschef Fannar Páll Aðalsteinsson säger till Vísir att han inte håller med om att företaget försöker vilseleda kunder:
"Detta är isländsk ull, men tröjan är tillverkad i Kina. ... 66° North är ett isländskt företag med isländsk snillrikhet, men det är ingen hemlighet att våra produkter är tillverkade utomlands."
Här kan du läsa mer om vilseledande marknadsföring från Icewear och Norwear av produkter tillverkade i utlandet.