torsdag 17 mars 2016

Döms för vållande till annans död efter olycka på ringvägen

Tre månaders villkorlig dom blir straffet för den 28-årige kines som på annandagen orsakade en trafikolycka där en 46-årig japan omkom. Mannen blir dessutom av med körkortet i tio månader och ska stå för rättegångskostnader på 4,7 miljoner isländska kronor. Domen föll i Héraðsdómur Suðurlands i går.

När rättegången mot den 28-årige kinesen inleddes vid Héraðsdómur Suðurlands erkände han sig skyldig till vållande till annans död och vållande till kroppsskada. Han medgav att han kört för fort och inte haft full kontroll över bilen i halkan.

I förhör med polisen hade han tidigare förnekat att han skulle ha orsakat en trafikolycka vid bron över Hólá i Öræfi på södra Island.

Enligt domen anpassade inte 28-åringen farten efter väglaget. Han var också oaktsam inför passagen över den enfiliga bron. Där kolliderade han i hög fart med en annan turist, en 46-årig japan, som nästan hade hunnit över bron. Mannen i den mötande bilen omkom omedelbart. Tre personer som färdades tillsammans med dödsoffret skadades men inte livshotande.

Olyckan skedde den 26 december förra året på ringvägen vid bron över Hólá, en älv som ligger ungefär mitt emellan Fagurhólsmýri och Jökulsárlón. Vid tillfället var vägbanan täckt av snö och slask.

I förhör sade 28-åringen att han tidigare inte kört på snö eller is. Han ska heller inte ha fått någon information om enfiliga broar. Han förnekade att han skulle ha kört fortare än vad väglaget medgav. I stället ansåg han att anledningen till olyckan var ett backkrön som gjorde att han inte såg den mötande bilen förrän ögonblicket före kollisionen.

I rätten ändrade sig alltså 28-åringen och erkände brottet vållande till annans död och vållande till kroppsskada. Skälet ska ha varit att mannen behövde återvända till sin bostad i London före månadsskiftet. Annars skulle han ha varit ute ur Storbritannien i tre månader och därmed förlora sitt uppehålls- och arbetstillstånd.

Genom att erkänna brotten hävdes 28-åringens reseförbud. Redan i lördags lämnade han Island.

Straffet för 28-åringen blir tre månaders villkorlig dom. Om han inte gör sig skyldig till ny brottslighet inom två år slipper han avtjäna straffet. Mannen förlorar körkortet i tio månader. Han ska även stå för rättegångs- och utredningskostnader på drygt 4,7 miljoner isländska kronor.

Här kan du läsa mer om rättegången mot 28-åringen.