fredag 25 mars 2016

Egen majoritet för Hillary Clinton på Island

Om islänningarna fått rösta i det amerikanska presidentvalet hade Hillary Clinton vunnit en säker seger. Hela 52,7 procent hade lagt sin röst på henne medan rivalen Bernie Sanders får 38,3 procent. Främsta republikan är Donald Trump med 4,4 procent av stödet. Det visar en opinionsundersökning utförd av Maskína.

På Island har konservativa Självständighetspartiet haft den statsbärande roll som Socialdemokraterna haft i andra nordiska länder. Just nu styrs också landet av en koalition mellan Självständighetspartiet och allt mer högerpopulistiska Framstegspartiet.

Inom Självständighetspartiet finns det av tradition många som brukar föredra republikanska presidenter i USA. Så är det inte i år. Inte ens var tionde islänning vill se en republikansk vinnare i det amerikanska presidentvalet.

Storfavorit är demokraten Hillary Clinton. Om islänningarna hade fått rösta i presidentvalet hade hon fått 52,7 procent. Även tvåan Bernie Sanders är demokrat. Han får 38,3 procent av väljarstödet.

Hillary Clinton är starkast hos kvinnor och pensionärer. Bernie Sanders har större stöd bland män och islänningar som inte fyllt 25 år.

Populäraste republikanen Donald Trump får nöja sig med 4,4 procent av rösterna. Därefter följer Ted Cruz med 1,5 procent, Marco Rubio med 1,2 procent, Gary Johnson med 0,9 procent, John Kasich med 0,5 procent, Ben Carson med 0,4 procent och John McAfee med 0,1 procent.

Deltagarna i undersökningen fick välja bland de aspiranter som inte hade avbrutit sina kampanjer i början av mars.

Män, högskoleutbildade och höginkomsttagare följer de amerikanska primärvalen i större utsträckning än andra grupper. Totalt är det 22 procent av islänningarna som uppger att de noga följer utvecklingen.