måndag 21 mars 2016

Fiskfusk på tre av tio restauranger i Reykjavík

På tre av tio restauranger i Reykjavík serverades Matís kontrollanter annan fisk än den som stod på menyn. De arter som matställena oftast bytte ut var röd snapper och tonfisk. Fusket var mest utbrett på restauranger som serverar fish and chips och sushi. Nu uppmanas den kommunala tillsynsmyndigheten att undersöka om det är grossister eller restauranger som fuskar.

När Matís nyligen beställde totalt 27 fiskrätter på tio olika matställen i Reykjavík visade det sig att fusket var utbrett. Vid åtta tillfällen var det enligt dna-analys andra arter som hamnade på tallriken. I samband med beställningarna frågade testarna servitörerna för att försäkra sig om att rätt fisk skulle serveras.

Totalt har Matís gjort över 50 tester över hela landet, men det är än så länge bara de prover som gjorts i Reykjavík som analyserats. Fusket var enligt ett pressmeddelande mest utbrett på sushiställen och restauranger som serverar fish and chips. Men även på de dyraste restaurangerna förekom fusk.

På sushirestauranger var det särskilt tonfisk och röd snapper som det fuskades med. Vid flera tillfällen serverades den billigare gulfenade tonfisken i stället för blåfenad tonfisk. Även röd snapper byttes ut mot billigare arter.

På restaurangerna i Reykjavík handlade det enligt Morgunblaðið bland annat om att torsk byttes ut mot långa, att marulk byttes ut mot lubb och att havskatt byttes ut mot fläckig havskatt.

I vissa fall anser Matís att det handlar om uppenbara försök att vilseleda kunderna. Då serveras en betydligt billigare art än den som står på menyn. I andra fall kan förklaringen vara bristande kunskaper i köket.

Livsmedelsmyndigheten Matvælastofnun uppmanar nu Heilbrigðiseftirlit Reykjavíkur, som svarar för tillsynen av restauranger i kommunen, att gå vidare med undersökningarna. Syftet är att ta reda på var i kedjan som det förekommer fusk, skriver Morgunblaðið. Det kan vara så att även restaurangerna blir förda bakom ljuset av sina leverantörer.

Matvælastofnun genomförde i december förra året en liknande undersökning. Då dna-testades tio förpackningar med fisk som köpts i slumpvis utvalda livsmedelsbutiker. I åtta av tio förpackningar fanns rätt fisk.

Det första fallet ska ha handlat om ett rent misstag. I det andra fallet hade en art bytts ut mot en annan eftersom det var brist på den. Vid en uppföljande inspektion hade märkningen på förpackningarna ändrats. Vid bägge dessa tillfällen var det dock dyrare fisk som hade hamnat i paketen, rapporterar Morgunblaðið.