söndag 20 mars 2016

Frias - skriverier om traktormuta var inte ärekränkning

När dåvarande kommunalrådet i Eyja- og Miklaholtshreppur ställde sig bakom finansmannen Ólafur Ólafsson antydde en kvinna att han mutats med en ny traktor. Kommunalrådet valde att stämma kvinnan för hennes skriverier på Facebook. I Héraðsdómur Vesturlands fälldes kvinnan, men Hæstiréttur Íslands river upp domen och friar henne från ärekränkning.

I flera års tid har kvinnan och hennes familj varit indragen i en fejd med det tidigare kommunalrådet, flera fullmäktigeledamöter i Eyja- og Miklaholtshreppur och investeraren Ólafur Ólafsson. Dispyterna har gällt borrning efter varmvatten i kommunen.

När kommunalrådet hösten 2013 ställde sig på Ólafur Ólafssons sida i konflikten skrev kvinnan på Facebook att han för detta belönats med en ny traktor. Hon spekulerade också i att det rörde sig om en muta från Ólafur Ólafsson. Kommunalrådet valde därför att stämma kvinnan.

Héraðsdómur Vesturlands ansåg att kvinnan gjort sig skyldig till ärekränkning. Straffet blev 50 000 isländska kronor i böter. Hon skulle dessutom stå för rättegångskostnader på 1,2 miljoner.

Kvinnan överklagade domen till Hæstiréttur Íslands, som nu väljer att fria henne. Rätten anser att inlägget på Facebook återspeglar kvinnans åsikter som till viss del baserades på felaktiga rykten om att kommunalrådet skulle ha fått en traktor som gåva.

Avgörande är att hon skrev om den påstådda mutan med frågetecken. Därmed handlar det snarare om en gissning från kvinnans sida än om ett påstående.

Här kan du läsa mer om rättsprocessen och här kan du läsa domen i sin helhet.