torsdag 10 mars 2016

Glitnirs ex-vd Lárus Welding åtalas för marknadsmissbruk

Lárus Welding, tidigare vd för Glitnir, åtalas för marknadsmissbruk och trolöshet mot huvudman. Misstankarna gäller aktieaffärer som banken gjorde året före kraschen. Ytterligare fyra tidigare Glitnir-toppar åtalas för marknadsmissbruk. Rättegången mot de fem männen inleds i Héraðsdómur Reykjavíkur den 15 april.

På samma sätt som Landsbanki och Kaupþing misstänks Glitnir en tid före finanskraschen ha lagt stora summor på handel med aktier i den egna banken. Åtalet mot de fem tidigare Glitnir-topparna är ännu inte offentligt, men klart är att det gäller aktieaffärer som ska ha ägt rum under nästan ett års tid.

Misstankarna gäller marknadsmissbruk från november 2007 och fram till finanskraschen i oktober 2008. Glitnir misstänks genom olagliga metoder ha försökt påverka den egna aktiekursen på börsen i Reykjavík. Det ska ha gjorts genom att med olika affärer ge sken av att efterfrågan på aktier i Glitnir var större än vad den i själva verket var.

Lárus Welding, bankens tidigare vd, åtalas dessutom för trolöshet mot huvudman. Misstankarna gäller lån som Glitnir beviljat till affärspartner för köp av just aktier i Glitnir. Lånen betalades ut utan fullgoda säkerheter.

Rättegången mot de fem männen inleds i Héraðsdómur Reykjavíkur den 15 april. En av de åtalade har en hög chefsposition inom Íslandsbanki, den bank som skapades av Glitnirs ruiner. Han har nu tvingats att tillfälligt lämna sitt jobb i väntan på dom.

Åtalet är det första gällande marknadsmissbruk inom Glitnir. Tidigare har toppchefer inom Kaupþing och Landsbanki fällts just för marknadsmissbruk som begicks strax före finanskraschen.

Åtalet är däremot inte det första för Lárus Welding. I december förra året dömdes han till fem års fängelse för trolöshet mot huvudman. Då gällde det ett regelvidrigt lån från Glitnir till bolaget FS 37 på 19,5 miljarder isländska kronor. Domen från Héraðsdómur Reykjavíkur har dock överklagats till Hæstiréttur Íslands.

I samma härva dömdes Jóhannes Baldursson till två års fängelse. Han är en av de fem tidigare Glitnir-toppar som nu åtalas för marknadsmissbruk. Han har dessutom dömts till två års fängelse för sin roll i Glitnirs försäljning av aktier till bolaget BK-44.

Lárus Welding har även åtalats i ytterligare två härvor. Han har friats i ett av fallen medan det andra på nytt ska prövas av Héraðsdómur Reykjavíkur efter ett beslut i Hæstiréttur Íslands.

Här kan du läsa mer om domen mot Lárus Welding i FS 37-härvan.