lördag 19 mars 2016

Halla Tómasdóttir och Bæring Ólafsson vill bli presidentHalla Tómasdóttir och Bæring Ólafsson är de senaste kandidaterna till att bli Islands nästa president. Nu har tio personer anmält sitt intresse för uppdraget - och ännu fler lär det bli. Än så länge saknas de riktigt tunga namnen. Kandidater kan dock anmäla sig ända fram till den 21 maj. Valet äger rum fem veckor senare.

Vem som ska efterträda Ólafur Ragnar Grímsson som Islands president är fortfarande helt öppet. Klart är att flera folkliga favoriter - som Jón Gnarr och Katrín Jakobsdóttir - inte tänker ställa upp. Hittills har tio personer sagt att de tänker kandidera. Men majoriteten av dem kommer att bli statister i valkampanjen.


I veckan anmälde sig två kandidater: Halla Tómasdóttir och Bæring Ólafsson. Halla Tómasdóttir är mest känd som grundare av finansbolaget Auður Capital, som för ett par år sedan svaldes av Virðing. Hon har en lång bakgrund inom näringslivet både på Island och internationellt. Det var dock Auður Capital - ett bolag som sade sig ägna sig åt kapitalförvaltning efter kvinnliga snarare än manliga strategier - som gjorde henne till ett namn även utomlands.

Bæring Ólafsson var fram till 2012 vd för Coca Cola International. Trots många år på toppen av det internationella näringslivet är han inte särskilt känd i hemlandet. Det var nämligen länge sedan Bæring Ólafsson bodde på Island. Han ska ha övervägt att ställa upp redan 2012, men ville då inte utmana den sittande presidenten Ólafur Ragnar Grímsson.

Sedan tidigare har åtta personer sagt att de tänker ställa upp. Det är författaren Þorgrímur Þráinsson, youtubern Ari Jósepsson, affärsmannen Ástþór Magnússon, författaren Elísabet Jökulsdóttir, helaren Hildur Þórðardóttir, lastbilschauffören Sturla Jónsson, elektrikern Heimir Örn Hólmarsson och sjukhusprästen Vigfús Bjarni Albertsson. Ytterligare en som överväger att ställa upp är prästen Davíð Þór Jónsson.

Med undantag för Halla Tómasdóttir lär ingen av dessa ha med slutstriden att göra. Än så länge lyser de tunga namnen med sin frånvaro. Namn som det fortfarande ryktas om är socialdemokraten Össur Skarphéðinsson, självständighetspartisten Þorgerður Katrín Gunnarsdóttir, biståndschefen Stefán Jón Hafstein, författaren Andri Snær Magnason och Time Warner-chefen Ólafur Jóhann Ólafsson.

Valet äger rum lördagen den 25 juni. Sista dagen att anmäla sin kandidatur är den 18 maj.

Här kan du läsa mer om det kommande presidentvalet. Ovan kan du se när Halla Tómasdóttir meddelade sin kandidatur i hemmet i Kópavogur i torsdags och hennes Ted-föreläsning från 2010.