tisdag 29 mars 2016

Hlöllabátar öppnar i Sölvesborg

Smörgåshaket Hlöllabátar blir den tredje isländska snabbmatskedjan som öppnar i Sverige. Platsen är Listermacken i Mjällby utanför Sölvesborg. Menyn, brödet och dressingen följer med från Island. Men i Sverige kallas restaurangen Hlölli. Etableringen i Blekinge är den första utomlands för Hlöllabátar.

På Island har Hlöllabátar funnits sedan 1986. Att avsluta en utekväll med en nattmacka på Ingólfstorg i Reykjavík är nästan lika klassiskt som en korv på Bæjarins Bestu Pylsur. I dag finns Hlöllabátar på sex ställen: två i Reykjavík, Kópavogur, Reykjanesbær, Selfoss och Akureyri. Dessutom säljs kedjans dressing i livsmedelsbutiker.

Hlöllabátar - eller Hlölli - blir nu den tredje isländska snabbmatskedjan som etablerar sig i Sverige. Sedan tidigare finns hamburgerhaket Tommi's Burger Joint i Malmö och texmexkedjan Zócalo - som på Island heter Serrano - på sex platser i landet.

Patrik Johansson är den som tar Hlöllabátar till Sverige. Den första restaurangen öppnade nyligen vid Listermacken i Mjällby utanför Sölvesborg. Han berättar i Kristianstadsbladet att han fick tipset om Hlöllabátar av en bekant. Efter ett besök i Reykjavík kom han överens med den isländska ägaren om en första utländsk etablering för kedjan:
"Den finns ingen annanstans i världen förutom på Island och nu här. ... Jag tycker det är jätteroligt med okända eller nya grejer och vill vara med från början."
Hos Hlölli i Mjällby används samma bröd och dressing som på Island. Dessutom är menyn över mackor nästan identisk. De flesta isländska namnen på mackorna har också översatts till svenska.